Головна

Велике доручення 8 сторінка

  1. 1 сторінка
  2. 1 сторінка
  3. 1 сторінка
  4. 1 сторінка
  5. 1 сторінка
  6. 1 сторінка
  7. 1 сторінка

6. Верия: перевірка проповіді Павла по Старого Заповіту (Діян. 17: 10-15)

7. Афіни: проповідь Павла в Ареопаг (Діян. 17: 16-34)

8. Коринф: виробляти намети Павлом з Акилу й Прискиллу, сприятливе рішення римського проконсула Галліон, успішне стан справ (Діян. 18: 1-17)

9. Повернення в Антіохію Сирійську через Кен-хреі (Діян. 18: 18-21)

Г. Третє місіонерську подорож Павла (Діян. 18:22 - 21:16)

1. Подорож через Галатії і Фрігію (Діян. 18: 22-23)

2. Я про це попереджую служіння Аполлос в Ефесі (Дії. 18: 24-28)

3. Ефес: християнське хрещення учнів Іоанна Хрестителя, успішне Євангелію, заколот під керівництвом Димитрія (Діян. 19: 1-40)

4. Подорож через Македонію до Греції і повернення через Македонію (Діян. 20: 1-5)

5. Троада: падіння Євтихій з вікна під час проповіді Павла (Діян. 20: 6-12)

6. Подорож до Мілету і прощальна промова Павла перед Ефеського пресвітерами (Дії. 20: 13-38)

7. Морський шлях до Кесарії і передбачення для Павла нещастя в Єрусалимі (Діян. 21: 1-14)

8. Подорож до Єрусалиму (Дії. 21: 15-16)

Д. Події в Єрусалимі (Діян. 21:17 - 23:35)

1. Принесення Павлом іудейського обітниці (Діян. 21: 17-26)

2. Обурення в храмі, арешт Павла, захисна промова перед натовпом, розмова з Клавдієм Лі-сием (Діян. 21:27 - 22:29)

3. виправдувальний мова Павла перед синедріоном (Діян. 22:30 -23: 11)

4. Змова іудеїв проти Павла і переклад Павла в Кесарії (Діян. 23: 12-35)

Е. Події в Кесарії (Діян. 24: 1 - 26:32)

1. Суд над Павлом у Фелікса (Діян. 24: 1-23)

2. Бесіда з Павлом Фелікса і Друзілли (Діян. 24: 24-27)

3. Суд над Павлом у Фесту і вимога кесаря ??(Дії. 25: 1-12)

4. Слухання перед фестом і Іродом Агриппой II (Діян. 25:13 - 26:32)

Ж. Подорож Павла в Рим і корабля на острові Меліта (Діян. 27: 1 - 28:16)

3. Проповідь Павла іудеям і язичникам під час домашнього арешту в Римі (Діян. 28: 17-31)

Див. Дії. 1: 1-26. «Перша книга» - це Євангеліє від Луки. Підкреслюється обрання і повчання Ісусом апостолів як сполучна ланка між Ним в минулому і християнами в сьогоденні, а також переконливість Його явищ після Воскресіння. Фраза «через кілька днів після цього» відноситься до виливу Святого Духа в день П'ятидесятниці (Дії. 2: 1-4). Апостоли далі запитують, чи не відновляє чи нині Ісус царство Ізраїлеві, тобто не встановить чи Він негайно месіанське Царство на землі, в якому Ізраїлю буде відведена найпривілейованіша, провідна роль. Вони подумали про таку можливість в зв'язку з тим, що в Старому Завіті вилив Духа Божого асоціюється з настанням месіанського віку (Іс. 44: 3; Єз. 36: 24-27; 39:29; Йоіл 2: 28-29). По суті, відповідь Ісуса переносить їх увагу з месіанської хронології, що відноситься до народу Ізраїлевого, на всесвітнє Євангелію, що має відношення до всіх народів. Таким чином, їм Євангелію, відповідно до Деян. 1: 8, буде поширюватися в Єрусалимі і всій Юдеї в Деян. 1 - 7, до Самарії та інших прилеглих областей в Деян. 8 - 12, і у віддалені землі в Деян. 13 - 28. І як Петру буде відведена провідна роль при описі Євангелії юдеям в основному змісті Деян. 1 - 12, так Павлу буде відведена провідна роль при описі Євангелії язичникам в основному змісті Деян. 13 - 28. Два чоловіка при Вознесіння Ісуса нагадують двох чоловіків при Його Преображення і Воскресіння (Лк. 9: 30-31 [Мойсей та Ілля]; 24: 4-7). Хмара, в якому Він сходить, символізує присутність Бога Отця, як і при хрещенні Ісуса, Його Преображення і Друге пришестя. «Відстань дороги суботнього дня» відповідає приблизно одному кілометру. (Див. С. 66.) Мається на увазі, що учні Ісуса не вилучено від свого місцеперебування понад дозволеного в суботу відстані: вони дотримуються Закон, а не порушують його. Крім того, вони благочестиві, постійно віддаючи себе молитві - але не у відокремленні від інших людей, так як жінки, в тому числі Мати Ісуса, а також Його брати належать до їх громаді, ідеального релігійній спільноті.

Навіть зраду Ісуса Іудою Іскаріот не може кинути тінь на ідеальне співтовариство; адже зрада це сталося на виконання богодухновенного Писання, і після нього привселюдно відбулося справедлива відплата, а місце, що звільнилося було незабаром зайнято таким же визначеним чином. Як і всі апостоли, Матфій слідував за Ісусом від часу служіння Іоанна Хрестителя до Вознесіння; і падіння жереба на Матфія показує, що Ісус, що вищий Господь, обрав його для апостольства, точно так же, як обрав Іуду і всіх інших.

День П'ятидесятниці (див. С. 61) приніс обітницю хрещення Духом Святим, описане тут як вилив Духа на апостолів, які сповнилися Духа. Всі ці образи мають на увазі достаток. Згадкою супутнього шуму, подібного шуму сильного вітру, підкреслюється міць явища і обігрується схожість двох грецьких слів, що позначають «вітер» і «Дух». Поява на кожному з учнів розділилися мов, як би вогненних, символізує здатність говорити іншими, країв, мовами - в знак всемирности Євангелія. Ті, що прийшли на свято паломники не з Палестини, тобто євреї з діаспори і нововірці з числа язичників, здивовані тим, що чують рідні прислівники від палестинців, які ніколи їх не знали. Проте присутні палестинці не розуміють того, що відбувається і тому висувають помилкове і безглузде звинувачення щодо п'яного марення. Див. Дії. 2: 1-47.

Петро ототожнює сталося з пророцтвом в Йоіл 2: 28-32. Хоча провіщали небесні знамення здійсняться тільки при Другому приході, він згадує їх, щоб довести цитату до вислову, що має всесвітнє значення: «Всякий, хто призве ім'я Господнє, спасеться». Для Петра Ісус - це Господь, ім'я Якого означає порятунок. В продовження проповіді Петра підкреслюються засвідчення Ісуса від Бога чудесами і знаменнями, зумовленість задуму Божого, вина іудеїв в смерті Ісуса, воскресіння Богом Ісуса на виконання Писання, небесна, а тому політично безпечна, сутність царювання Ісуса. Хрещення говорить про покаяння, а обдарування Духа говорить про прощення. Фраза «і всіх, що далеко» вказує на покликання Богом поряд з євреями і язичників теж. Завдяки численним зверненням в віру християнську спільноту приростає, а його благочестя і його сила, його безкорисливість і гармонія в ньому видно настільки явно, що це викликає загальне захоплення і загальний побожний настрій.

Див. Дії. 3: 1 - 4:31. Те, що Петро та Іван йдуть в храм на молитву о, в дев'яту годину (о 3 годині пополудні), доводить, що своє християнство вони узгодять з іудаїзмом. Вдосконалення-шенное ними чудо зцілення тягне за собою відплату хвали Богу, і Петро з істинною побожністю відмовляється ставити його собі в заслугу. Навпаки, він говорить про Ісуса, про Його святість, праведність і Воскресіння, про те, що Йому належить всяка слава. Ще одна вказівка ??на провину іудеїв в смерті Ісуса пом'якшено великодушним Петром ( «Я знаю, браття, що ви, як і ваші начальники зробили це через незнання»), що посилається також на задум Божий ( «Бог же як Він провіщав був устами Своїх пророків постраждати Христу, так і виконав »). Християнство, зважаючи на свій призову до покаяння, постає морально перетворює релігійним рухом. Згадка загального відродження вказує на всесвітню сутність християнства, як вказує на неї і старозавітна цитата про Божому обітницю, що в потомстві Авраама благословляться всі «племена земні». Отже, незважаючи на арешт апостолів саддукеями, які не вірять у воскресіння взагалі і тим менше у воскресіння Ісуса, рахунок знову уверовавших йде на тисячі, а Петро, ??переповнений Святого Духа, називає чудо зцілення тим, що воно собою і являє, - «благодіянням» , тобто справою, яке було в грецькому світі таким почесним. Його заява про те, що людям для порятунку дано тільки ім'я Ісуса, водночас підкреслює, що іншого шляху до порятунку немає, і має на увазі, що євангеліє звернено до всіх людей. А сміливість і впевненість Петра, Іоанна та усієї християнської спільноти доводять їх відданість Богу, прихильність істини і наделенность Святим Духом.

В описі Лукою ідеального співтовариства знову йдеться про спільну власність (пор. Ді. 2: 44-45); і точно так же, як за зрадою Іуди було швидке і справедливе відплата (Діян. 1: 15-20), брехлива і збиткова благодійність Ананії і Сапфіри, протиставлена ??безмежної щедрості Варнави, покарана скоро і справедливо. Ідеал, таким чином, залишається чистим (пор. Повчальну смерть Надавові і Авіудав Лев. 10: 1-11). Див. Дії. 4:32 - 5:11.

І ознаки та чуда і приєднання віруючих до Господа тривають. У число тих, що повірили входять як чоловіки, так і жінки. Панує єдність. Віруючі, які збираються в притворі Соломоновому, знаходяться в культовому центрі іудаїзму, в храмі. Народ як і раніше захоплюється ними і прославляє їх. Див. Дії. 5: 12-42. Спротив викликано заздрістю, а не будь-яким обґрунтованим невдоволенням. Втручання ангелів і страх перед народом стримують синедріон; і всередині самого синедріону перемагає голос розуму, що лунає з вуст поважного всім народом законоучителя Гамалиїла.

Коли елліністичні віруючі скаржаться, що вдів з їх числа забувають при роздачі їжі, іудеї з готовністю погоджуються обрати для піклування про столах сім чоловік, що належать до еллініст - судячи з їх іменами, грецьким, а не єврейським і не арамейською. Можливо, пізніша церковна посаду диякона ( «служителя», «помічника»), що займається мирськими питаннями церковного життя і, зокрема, обдаруванням соціальна виплата, з'явилася в результаті цієї події. Див. Дії. 6: 1 - 8: 1. Приєднання до віри священиків поглиблює зв'язок християнства з іудаїзмом. Стефан, один з семи, не тільки дбає про столах. Він також чинить знаки та чуда і проповідує. Лише через безчинства натовпу і лжесвідетельскіх показань відданий він мученицьку смерть143. (143 Прерогативу призначати смертну кару римляни майже безроздільно зберігали за собою, однак при побивання Стефана камінням з самого початку і до кінця відбувається самосуд. Самі члени синедріону перетворюються в натовп лінчевателей. Вони навіть не потурбувалися винести вирок.) Подібність його особи ангельському, його бачення слави Божої та Ісуса праворуч Бога, його надія на Ісуса і молитва про прощення знімають зі Стефана всі звинувачення, в той час як скажений крик, нестримність і нетерпимість служать до засудження самоуправства синедріону. Савл, біля ніг якого складали одягу, щоб зручніше було кидати каміння, стане пізніше апостолом Павлом, під яким ім'ям він відомий більше. (Однак два імені цієї людини зовсім не відповідають двом періодам його життя - віри і невіри. Просто Савл - це його єврейське ім'я, а Павло - схоже за звучанням і досить поширене в греко-римському світі прізвисько.) Мова Стефана виявляє брехливість звинувачень, нібито він зневажив Мойсея і Бога, храм і Закон. Навпаки, самі його обвинувачі винні в такій хулі, наслідуючи приклад своїх предків, що відкинули посланників Божих, в тому числі Мойсея, і ставши вбивцями Ісуса. Що ж стосується храму, то вони перекручують його сутність, не визнаючи, що Бог живе в створеній Ним всесвіту, а не в побудованому людьми будинку, хоча про це говорив їм пророк Ісайя (Іс. 66: 1-2).

Через вбивство Стефана в Єрусалимі розростаються гоніння на віруючих євреїв з боку невіруючих, очолюваних Савлом. В результаті розсіювання віруючих починається Євангелію в Юдеї та Самарії, як це зазначено в оповіданнях про проповіді Філіпа в Самарії і інших місцях. Див. Дії. 8: 1-40. Завдяки хрещенню самарян, причому жінок поряд з чоловіками, розширюється сфера прийнятих в Церква людей. Віра і хрещення самарян, перш внимавших Симону, який дивував їх своїми волхвуваннями, підтверджують перевагу чудес і знамень Філіпа. Про те ж свідчать віра, хрещення і здивування самого Симона.

Святий Дух не сходив на самарянка віруючих до тих пір, коли Петро та Іван, прийшовши до них, помолилися і поклали на них руки в знак єднання єврейських і самарянка віруючих. Ця відстрочка дозволила апостолам, які представляють єврейських віруючих, особисто переконатися в тому, що Бог так само приймає і самарянка віруючих, як то показало зішестя на них Духа Святого в присутності апостолів. Відмова жахнувшись апостолів продати Симону влада обдаровує Духом виявляє їх чистоту в справах меркантильних; а прохання Симона апостолам помолитися за нього підкреслює їх перевагу над цим волхвом і, отже, перевага їх євангелія над його волшбой144. (144 Спроба Симона волхва (Simon Magus) купити влада обдаровує Духом привела до утворення з його імені іменників симонія и сімонізму, позначають гріх покупки або продажу церковних звань і привілеїв. Стародавня християнська традиція знаходила корені гностицизму, як єретичного руху, у Симона) Завдяки хрещенню ефіопського євнуха, що є, як мінімум, високопоставленим вельможею, продовжує розширюватися сфера прийнятих в Церква людей145. (145 В оповіданні про ефіопського євнуха передбачається місія Павла серед язичників. Євнух відвідав іудейський релігійне свято в Єрусалимі. Таким чином, він належить, щонайменше, до числа тих, хто боїться Бога, а можливо, і до числа повноцінних прозелітів. В іудаїзмі євнухи були позбавлені релігійних привілеїв відповідно до вказівки Вт. 23: 1, проте цей закон міг бути пом'якшений (пор. Ів. 56: 3); або ж в Книзі Діянь слово «євнух» може позначати офіційний статус, а не фізичний стан. Для самотніх подорожніх, подібних Філіпу, в звичаї було приставати до караванам, таким як караван євнуха. Читати вголос, як читає євнух, в стародавні часи було загальноприйнято навіть при читанні на самоті.) Лука апелює до космополітизму свого еллінистично налаштованого кола читачів. А тлумачення Філіпом віршів Іс. 53: 7-8 як пророцтва про Ісуса виявляє давнє коріння християнства в іудейської традиції. Християнство - це не релігія «без роду племені».

Лука повертається до Савла, яка вчиняє гоніння на «Шлях» {Синод, переклад «путя», Деян. 9: 2} (це перше зустрічається назва християнства, хоча ми не знаємо, з чим це пов'язано: посилання чи це на дорогу для Господа, приготований Іоанном Хрестителем згідно Іс. 40: 3? Або посилання на хресний шлях? Або на шлях праведності? Або ж посилання на Ісуса, шлях до порятунку?). Однак на дорозі в сірійське місто Дамаск Савл, гонитель Ісуса, перетворюється в Савла, проповідника Ісуса. Див. Дії. 9: 1-31. Те, що Савл в своїх переслідуваннях на учнів Ісуса жене Самого Ісуса, має на увазі єдність учнів на землі з Ісусом на небі; в подальшому це один з провідних мотивів в богослов'ї Павла, де слова «у Христі» і «з Христом» знову і знову висловлюють це єдність. Згідно Деян. 9: 7, супутники Павла чують голос Ісуса; згідно з паралельним розповіді в Деян. 22: 9, вони його не чують. Однак відмінність відповідних конструкцій в грецькому тексті дозволяє припустити, що в Дії. 9: 7 супутники чують просто звук голосу, а в Дії. 22: 9 вони не чують, про що говорить голос Ісуса. Звернення Савла веде до того, що він молиться, бачить видіння, приєднується, як брат, до товариства учнів Ісуса, отримує Святого Духа, проголошує, що Ісус - син Божий і Христос, і піддається таким же гонінням, які сам колись робив.

 



Велике доручення 7 сторінка | Відступ: Савле - Павло

Вівці і козли | взяття Ісуса | Пилат Дружина Пилата | підкуп варти | Велике доручення 1 сторінка | Велике доручення 2 сторінка | Велике доручення 3 сторінка | Велике доручення 4 сторінка | Велике доручення 5 сторінка | Велике доручення 6 сторінка |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати