Головна

Патристика. Філософія Августина Блаженного

  1. Аналітична філософія життя.
  2. Аналітична філософія.
  3. Антитетичним філософія Фіхте
  4. Антіфілософія з позиції науки
  5. антична натурфілософія
  6. Бердяєв Н. А. Філософія свободи. сенс творчості

Св. Августин народився в 354 році, був уродженцем Африки. Мати св. Августина була християнкою, але батько був спочатку язичником. Близько 396 року він став єпископом Гиппона, близько Карфагена. Тут він залишався до смерті (430 р).

Августин був плідним письменником з питань теології.

проблематика:

1. Чистий філософія - теорія часу.

2. Філософія історії в творі «Про град Божий»,

3. Теорія порятунку (полеміка проти пелагіалі).

1. Чистий філософія.

Книга 11 «Сповіді». Якщо світ був створений дійсно так, як про це розповідається в першому розділі книги Буття, то Бог повинен був створити світ при першій же можливості.

Світ був створений з нічого, Бог створив не тільки порядок
 і пристрій, а й саму субстанцію. Час було створено разом зі світом. Бог вічний в тому сенсі, що він існує поза часом,
 в Бога немає ніякого «раніше», «пізніше», а тільки вічне сьогодення. У Бога відразу наявний весь час > теорія часу.

Що таке час? - Поки ніхто мене про це не питає,
 я розумію, анітрохи не утруднене; як тільки хочу дати відповідь про це, я стаю зовсім в глухий кут.

Минуле і майбутнє не мають дійсного існування, дійсно існує тільки сьогодення; Нині є тільки мить, а ми можемо виміряти лише часи проходять.

Але ж минуле і майбутнє часи дійсно існують. Мабуть, ми введені в явне протиріччя. Єдиний спосіб уникнути цих протиріч, який може знайти Августин, полягає в тому, щоб заявити, що минуле і майбутнє може бути осмислене тільки як сьогодення: «минуле» -
 з очікуванням, причому спогад і очікування є фактами, що відносяться до цього.

Існує три часу:

«Нині минулих предметів, даний справжніх предметів і сьогодення майбутніх предметів». «Так, для справжнього пройшли предметів є у нас пам'ять, або спогад; для справжнього справжніх предметів є у нас погляд, погляд, споглядання; а для справжнього майбутніх предметів є у нас сподівання, надія, надія »/« Творіння Св. Августина єпископа Іппонійського », ч.1, с. 349. Говорити ж «існує три часу - минуле, сьогодення і майбутнє», - значить виражатися неточно.

Час суб'єктивно: час існує в людському розумі, який очікує, споглядає і згадує. З цього випливає, що не може бути часу без створеного істоти і що говорити
 про час до створення світу - суща нісенітниця.

Крайній суб'єктивізм з теорії часу.

2. Град Божий

«Про град Божий»

Критика язичництва: розграбування міст і храмів, осквернення благочестивих дів, нечестивість язичницьких богів.

У цьому світі два граду - земний і небесний - взаємно перемішані, але в прийдешньому світі будуть розділені.

Боги язичників дійсно існують, але вони є демонами. Ангели можуть бути добрими і злими, демони - завжди злі. Знання тимчасових предметів опоганює ангелів.

Чуттєвий світ нижче світу вічного.

Характеристика граду Божого:

Град Божий - це спільнота обранців. Пізнання Бога набувається тільки через Христа. Є речі, які можуть бути пізнані за допомогою розуму (цим займаються філософи), але щодо всякого віддаленого від нашого внутрішнього відчуття релігійного знання ми повинні покладатися на Священне писання. Ми не повинні дошукуватися розуміння того, як існували час і простір до створення світу: до створення не було ніякого часу, і там, де немає миру, немає ніякого простору.

Все блаженне вічно, але не все вічне блаженно, наприклад пекло і сатана. Бог проповідував гріхи дияволів, але також і те, що вони будуть використані для поліпшення Всесвіту як цілого - роль, аналогічна антитезису в риториці.

Зла воля має не виробляє, а нищить причину; вона - не заповнення, а спадання.

Світу ще немає шести тисяч років.

Якби наші прабатьки не згрішили, вони були б безсмертні, але вони згрішили, і тому всі їхні нащадки смертні. Результатом поїдання яблука була не тільки природна смерть, а й вічна смерть, т. Е прокляття.

Плотське злягання у шлюбі не гріховно за умови, що мета шлюбу - виробництво потомства.

Тому, хто не належить до спільноти церкви, належить терпіти вічні муки. Після того, як на останньому суді тіла воскреснуть, тіла проклятих будуть вічно горіти, не наражаючись руйнування.

З часу гріхопадіння світ завжди розділений на два граду, один з яких буде царювати вічно з Богом, а інший перебуватиме у вічній муці з сатаною.

 



Форми державного устрою | Схоластика. Філософські погляди Фоми Аквінського.

Періодизація історії європейської філософії | БАЗОВІ ПОНЯТТЯ | Які особливості давньоіндійської філософії? | Як виникла антична філософія? | Філософія Сократа і Платона. А. Сократ | Б. Платон | Утопія Платона. | Які основні етапи розвитку античної філософії? | Платонівська тріада | VII. Вчення про свідомість |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати