Це стандарт поведінки відданого | Щоб не завдати образ | Якщо Ви не в положенні, коли Вас приймають за старшого, і готові почути від Вас рада або поправку до дій. | заняття | Виконуючи дхарму душа поступово відчищається від гун пристрасті і невігластва | Дхарма оптимізує діяльність людини в зв'язку з його якостями | Або вважати, що бгакті залежить від карми | Зростання звичок з гуни пристрасті і невігластва, що заважають відданого служіння | Заняття 30. Повага до дхарми, частина 2 | Безвідповідальність перед сім'єю |

загрузка...
загрузка...
На головну

Якщо наше життя присвячене Крішни, то вся наша діяльність стає духовною

  1. II. Життя в утробі матері і народження на світ Божий
  2. XXV. вічне життя
  3. Квиток 25. Духовне життя і її роль у розвитку чола і суспільства.

Матеріальне тіло, звичайно, складається з матеріальних елементів, але, коли людина знаходить свідомість Крішни, його тіло перестає бути матеріальним і одухотворяється. Матеріальне тіло призначене для задоволення почуттів, а духовне тіло - для трансцендентного любовного служіння Господу. Тому, якщо відданий присвятив себе служінню Всевишньому і завжди думає про Господа, його тіло ні в якому разі не можна вважати матеріальним. ... Насправді ж по милості всемогутнього Крішни так зване кам'яна статуя стає Самим Богом, а тіло гуру одухотворяється. Чистого відданого, повністю присвятив себе служінню Господу, слід вважати перебувають на духовному рівні. Тому всім нам належить схилитися в повазі перед Верховною Особою Бога, з чиєї ласки так звані матеріальні тіла і предмети стають духовними, якщо їх використовують в духовній діяльності. (Шрімад Бхагават 8.3.2)

- Чи можна зробити так, щоб виконання всіх наших матеріальних обов'язків стало відданим служінням? Як це зробити? Наведіть приклади.

Мін.

(Лекцію, обговорення, приклади. Можна придумати якусь роботу в парах або групах.)

Створюючи матеріальні об'єкти, люди втягуються в матеріальну діяльність, і, щоб уникнути наслідків матеріальної діяльності, потрібно постійно пам'ятати про свої взаємини з Верховним Господом, описаних в молитвах Господа Шиви. Це дозволить нам зберігати постійний зв'язок з Верховною Особою Бога. Тоді, навіть займаючись творчою діяльністю, ми будемо залишатися в свідомості Крішни. Таку можливість надає людям Рух свідомості Крішни. У матеріальному світі кожна людина виконує певні обов'язки, передбачені варнашрама-дхармой. Брахмани, кшатрії, вайш'ї, шудри і т.д. зайняті виконанням своїх обов'язків, але тільки того, хто пам'ятає про свій головний обов'язок - постійно зберігати зв'язок з Верховною Особою Бога, в усьому очікує успіх. Якщо людина просто дотримується правил і розпорядження варнашрама-дхарми, діючи як брахман, кшатрії, вайш'ї або шудра, і намагається якомога краще виконувати свої обов'язки, але при цьому не пам'ятає про своїх вічних відносинах з Господом, то всі його праці будуть марними. Про це йдеться у Першій пісні "Шрімад- Бхагават" (1.2.8):

дхармах свануштхітах пумсе

вішваксена-катхасу Йах

нотпадайед йаді ритмами

шраму овва хи Кеваль

Інакше кажучи, виконання запропонованих обов'язків не є перешкодою для розвитку свідомості Крішни. Щоб культивувати свідомість Крішни, досить займатися відданим служінням відповідно до методу шраванам кіртанам, тобто слухати розповіді про Господа, повторювати їх і думати про них. При цьому людині зовсім не обов'язково відмовлятися від виконання своїх обов'язків. В "Бхагавад-гіти" (18.46) сказано:

йатах правріттір бхутанам

ієна сарвам ідам татам

сва-кишені там абхйарчйа

Сідхом віндаті Манаві

"Якщо людина поклоняється вездесущему Господу, джерела всіх живих істот, він може продовжувати виконувати свої обов'язки і, роблячи це, з часом досягти досконалості".

Таким чином, ми можемо продовжувати виконувати свої обов'язки, і, якщо при цьому ми будемо поклонятися Верховній Особі Бога відповідно до настановами Господа Шиви, ми знайдемо досконалість. Свануштхітасйа дхармасйа самсіддхір пики-тошанам (Бхаг., 1.2.13). Ми не повинні нехтувати своїми обов'язками, але, якщо, виконуючи їх, ми будемо намагатися задовольнити Верховну Особу Бога, наше життя стане досконалою. (Шрімад Бхагават 4.24.72)

Ця крійя-йога, або карма-йога, яку Шрі Нарада рекомендує Вьяса, так настійно рекомендується тому, що в її основі лежить принцип задоволення Господа. ... Таким чином, займаючись діяльністю заради задоволення Господа, людина поступово очищається від прихильності до матерії. Це очищення означає, що він набуває духовне знання. Таким чином, знання залежить від карми - діяльності, що здійснюється в ім'я Господа. Будь-яке інше знання, в якому немає бхакті-йоги, або прагнення задовольнити Господа, не може привести людину назад в царство Бога. (Шрімад Бхагават 1.5.35)

Навіть кармічна діяльність тих, хто трудиться заради насолоди плодами своєї діяльності, може привести до звільнення, якщо вона покрита відданим служінням. Карма, покрита відданим служінням, носить назву карма-йоги. (Шрімад Бхагават 1.2.15)

Відданий, який хоче правильно побудувати своє життя, діє відповідно до правил Варнашрама. Виконання обов'язків в її рамках сприяє відданого служіння і навіть вважається його частиною, а тому не є кармою. Так віддані сваніштха, тобто прив'язані до свого рівня відданості, присвячують карму, діяльність, і її плоди Крішни. Віддані праніштха, цілком віддані відданого служіння, творять благі справи, які не суперечать принципам відданості, тільки щоб зацікавити відданим служінням інших людей. (Бхактівінода Тхакур, Бактйалока)

Але, тим не менше, віддані можуть прийняти варнашрама-дхарму. Варнашрама-дхарма зазвичай ставитесь до категорії карми, але віддані можуть прийняти цю систему, бо вона сприяє бгакті. Сама по собі вона не є бгакті. У чотирнадцятій чолі "Нектару відданості" ви можете побачити, що Рупа Госвамі відкидає варнашрама-дхарму, як Ангу провідну безпосередньо до бхакті. Хоча той, хто займається бгакті, практикує її безпосередні Ангі (слухання і повторення), а його мета - досягти премії, він може прийняти деяку діяльність відноситься до варнашрама-дхарми, але така діяльність не є для нього кармою. Така діяльність не підпадає під категорію карми, а стає частиною відданого служіння. Таку систему ми називаємо дайв-варнашрама або бхакті-варнашрама ". Такий коментар Бхактівінода Тхакура. (Лекція одного зі старших учнів Шріли Прабгупади)

- Життя як жертвоприношення.

Мін.

(Можна лекцію)

Етап 1: Результати всіх моїх дій належать Крішни

Здійснювати всі дії тільки як жертвопринесення для задоволення Господа Вішну - справжня свобода від результатів діяльності, або справжнє мистецтво карма-йоги (Зречення допомогою мудрості, глава 1.5)

Етап 2: Вся моя діяльність належить Крішни

На деякий час ти прикута до лікарняного ліжка, і все ж ти не втрачаєш ні хвилини часу. Це дуже правильний настрій. Це і є свідомість Крішни - кожну мить життя служити Господу тим чи іншим способом. І ось ти пошила ці прекрасні одягу для Крішни і Радхарані, хоча хвороба завдає тобі великі страждання. Я дуже і дуже радий, що ти налаштована не втрачати ні хвилини на служіння тілу і розуму, а ретельно використовувати кожну мить свого життя в любовному служінні Господу. (ПШП Хімават 30 липня 1970)

Етап 3: Я сам належу Крішни

Тому коли Ви змінюєте це свідомість - "Ні, я належу Крішни. Я - невід'ємна частина Крішни, тому вся енергія повинні бути використана для Крішни", - це Свідомість Крішни. Зараз я направляю всю свою енергію на матеріальну концепцію життя. Коли ви використовуєте Вашу енергію, Вашу трансцендентну енергію, для Крішни, тоді ви стаєте звільненими. (Лекція з Чайтанья Чарітамріта, Мадхья 20.143, 30 листопада 1966)

- Як вирішити питання: «Як знайти баланс між своєю духовною і матеріальною життям?»

Мін.

(Можна поставити запитання, потім дати свою відповідь)



Халатність у виконанні обов'язків | У відданих немає матеріального життя, так як вся наша життя може бути одухотворена.
загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати