Домашнє завдання. | Домашнє завдання. | Домашнє завдання. | Домашнє завдання. | першорядне | Шість видів перекази | Відданий сприймає їх як маленьку частину того, що він заслужив за свої гріхи. | Робити це в настрої бгакті, а не в матеріалістичні настрої | Утсаха-Майї | Неследованіе правилами |

загрузка...
загрузка...
На головну

Знання, отримане за парампарі, ланцюги духовних вчителів

  1. Віра і знання в аспекті пізнавальної діяльності суб'єкта. Наукове і позанаукові пізнання, його форми.
  2. ДУХОВНИХ СТРУКТУР
  3. Штучна життя, мозок, пізнання, розум, пам'ять і мислення
  4. Історичне знання, його достовірність та джерела.

шрі-Бхагаван увача

імам Вівасват йогам

проктаван ахам авйайам

Вівасван Манаві праху

Манурі ікшвакаве 'Браво

"Благословенний Господь сказав: Я відкрив цю нетлінну науку йоги богу Сонця Вівасвану, Вівасван передав її Ману, прародичу людства, а Ману в свою чергу передав її Ікшваку" (Б.-Г., 4.1).

Багато століть тому Крішна передав божественне знання, що міститься в "Бхагавад-гіти", богу Сонця Вівасвану. Ми знаємо про Сонце тільки те, що воно дуже гаряче, і, отже, за нашими розрахунками, там немає життя. У таких тілах, як у нас, ми не зможемо навіть наблизитися до Сонця. Однак, як випливає з ведичних писань, Сонце - така ж планета, як і Земля, але все на ньому складається з вогню. Наша планета переважно складається з землі, а є планети, які майже повністю складаються з вогню, води або повітря.

Тіла живих істот, що населяють різні планети, складаються в основному з переважаючих там елементів. Тому у живих істот, що мешкають на Сонце, вогняні тіла. Править ними напівбог на ім'я Вівасван, який відомий ще як Сурья-Нараяна. Так само як главою Сполучених Штатів Америки є президент, кожною планетою управляє певна особистість. З історичного епосу "Махабхарата" ми узнаTм, що перш Землею правил один цар, Махараджа Бхарат. Він царював близько 5000 років тому, і всю планету на честь нього називали Бхаратой. Але пізніше вона була розділена на безліч різних країн. Отже, на кожній планеті у всесвіті панує один, а іноді кілька правителів.

Як випливає з першого вірша четвертого розділу "Бхагавад-гіти", ще мільйони років тому Крішна передав знання про карма-йозі богу Сонця Вівасвану. Відкриваючи Арджуне вчення "Бхагавад-гіти", Шрі Крішна зауважує, що воно не нове, бо вже було викладено багато століть назад на іншій планеті. Вівасван в свою чергу передав це вчення своєму синові Ману, а Ману - своєму учневі Ікшваку. Махараджа Ікшваку був великим царем, предком Господа Рамачандри. Отже, в цьому вірші говориться, що той, хто хоче вивчити "Бхагавад-Гіту" і отримати з цього користь, повинен звернутися до описаного тут методу пізнання. Арджуна не перший, хто почув від Крішни "Бхагавад-Гіту". За свідченням ведичних авторитетів, Господь передав Вівасвану ці божественні настанови близько чотирьохсот мільйонів років тому. А з "Махабхарати" ми узнаTм, що Арджуна "Бхагавад-Гіта" була розказана приблизно 5000 років тому. До Арджуни це вчення передавалося від вчителя до учня, але з часом воно було втрачено.

евам парампара-праптам

імам раджаршайо видуха

са каленеха Махата

его наштах Парантапо

са евайам майа ті 'дйа

йогах ПРОКТО пуратанах

Бхакті 'сі ме сакхі чоти

рахасйам хй етад уттама

"Ця вища наука передавалася по ланцюгу духовних вчителів, і так осягали її праведні царі. Але з часом ланцюг духовних вчителів обірвалася, і тому це знання здається зараз втраченим. Сьогодні Я відкрию тобі цю стародавню науку про взаємини із Всевишнім, бо ти - Мій відданий і Мій друг і тому здатний проникнути в її трансцендентну таємницю "(Б.-Г., 4.2-3).

Наука, про яку йде мова в цих віршах, названа йогою, тому що "Бхагавад-Гіта" містить опис декількох систем йоги: бхакті-йоги, карма-йоги, гьяна-йоги і хатха-йоги. Йога означає "зв'язувати", так як за допомогою йоги ми пов'язуємо своє свідомість з Богом. Це шлях, що веде до возз'єднання з Богом і відновленню наших відносин з Ним. З плином часу та йога, якої вчив Шрі Крішна, була втрачена. Чому це сталось? Хіба в ті часи, коли Крішна розмовляв з Арджуной, не було що володіють знанням мудреців? Ні, в той час жило багато мудреців. Під словом "втрачена" мається на увазі те, що було втрачено сутність "Бхагавад-гіти". Філософи можуть намагатися по-своєму трактувати і аналізувати "Бхагавад-Гіту", але в їх інтерпретації це вже не буде "Бхагавад-Гітою". Ось на що вказує Шрі Крішна, і той, хто вивчає "Бхагавад-Гіту", повинен звернути на це увагу. З матеріальної точки зору людина може вважатися великим філософом, але це ще не говорить про те, що він здатний коментувати "Бхагавад-Гіту". Щоб зрозуміти її, необхідно дотримуватися принципу парампари, згідно з яким знання має передаватися від вчителя до учня. Потрібно перейнятися духом "Бхагавад-гіти", а не використовувати її, щоб продемонструвати свою ерудицію.

Чому Крішна вирішив, що з усіх людей тільки Арджуна гідний отримати це знання? Арджуна зовсім не був великим філософом, йогом, святим і не займався медитацією. Він був воїном і готувався до бою. Чому ж Шрі Крішна не захотів розповісти "Бхагавад-Гіту" великим мудрецям, які жили в той час? Та тому, що, хоча Арджуна і був звичайною людиною, він мав одним чудовим якістю: Бхакті 'сі ме сакхі чоти - "Ти Мій відданий і Мій друг", - говорить про нього Крішна. Саме це відрізняло Арджуну від великих мудреців. Арджуна знав, що Крішна - Верховна Особистість Бога, і тому віддався Йому, прийнявши Його своїм духовним вчителем. Поки людина не стане відданим Господа Крішни, він не зможе зрозуміти "Бхагавад-Гіту", і ніякі інші методи не допоможуть йому в цьому. Опановувати "Бхагавад-Гіту" потрібно так, як це зробив Арджуна і як пропонується в ній самій. Той же, хто захоче йти іншим шляхом або трактувати "Бхагавад-Гіту" по-своєму, можливо, зуміє продемонструвати таким чином свою вченість, але до "Бхагавад-гіти" його інтерпретація не матиме ніякого відношення.

Найбільше, що може дозволити людині його ерудиція, - це дати власне тлумачення "Бхагавад-гіти", як зробив Махатма Ганді, коли намагався з її допомогою обґрунтувати доктрину ненасильства. Але хіба можна, посилаючись на "Бхагавад-Гіту", обґрунтувати доктрину ненасильства? Весь сюжет "Гіти" побудований на тому, що Арджуна відмовляється брати участь в битві, а Крішна спонукає його знищити своїх супротивників. Крішна говорить Арджуна, що насправді Він, Крішна, вже наперед результат битви, і тим, хто зібрався на поле бою, не судилося повернутися додому. Такий був план Всевишнього, і тому все воїни повинні були загинути, але Він хотів дати Арджуне можливість перемогти їх і прославитися. Таким чином, якщо "Бхагавад-Гіта" закликає боротися, як можна, посилаючись на неї, обґрунтувати відмову від насильства? Такі інтерпретації - не більше ніж спроба спотворити "Бхагавад-Гіту", бо якщо намагатися тлумачити її, керуючись особистими інтересами, то сутність "Бхагавад-гіти" неминуче буде втрачена. Йдеться про те, що, спираючись на власну логіку і доводи, неможливо прийти до остаточного висновку Вед. Розуму і логіці багато недоступно. Що ж стосується священних писань, то можна побачити, що скрізь Абсолютна Істина описується по-різному. І якщо ми спробуємо вивчити всі писання, то просто зайдемо в глухий кут. Те саме можна сказати і до філософів: у кожного з них свої погляди, в чомусь суперечать поглядам інших. Але чи реально взагалі осягнути істину, якщо в цьому не допоможе ні вивчення писань, ні логічні аргументи, ні філософські теорії? Справа в тому, що наука про Абсолютну Істину сокровенна, і осягнути її можливо, лише наслідуючи приклад визнаних знавців цієї науки.

В Індії є кілька спадкоємність духовних вчителів. Вони сягають Рамануджачарье, Мадхвачарье, Німбарка і Вішнусвамі. Пізнавати ведичні писання потрібно спираючись на авторитет духовних вчителів. Як Арджуна збагнув "Бхагавад-Гіту", почувши її від Крішни, так і ми, якщо хочемо осягнути "Гіту", повинні почути її від Арджуни, і ні від кого іншого. Якщо ми вважаємо, що знаємо "Гіту", то потрібно порівняти, чи збігається наше розуміння цієї науки з розумінням Арджуни, і якщо це так, тоді можна бути впевненими, що ми зрозуміли її правильно. Ось який критерій розуміння "Бхагавад-гіти". Той, хто дійсно прагне отримати користь від її вивчення, повинен дотримуватися всіх цих принципів. "Бхагавад-Гіта" не просте наукова книга, яку можна купити в магазині і читати, уточнюючи неясні поняття за словником. Таким чином неможливо осягнути її. Інакше Крішна не сказав би Арджуне, що це знання було втрачено.

Неважко зрозуміти, чому знання, укладену в "Бхагавад-гіти", необхідно отримувати по ланцюгу духовних вчителів. Якщо, наприклад, ми хочемо стати юристом, інженером або лікарем, то повинні отримати знання від авторитетних юристів, інженерів і лікарів. Початківець юрист повинен пройти навчання у досвідченого юриста, і студент-медик повинен стати практикантом і попрацювати з тими, хто вже має диплом і практику. Знання не будуть досконалими, якщо їх не отримати з авторитетних джерел.

Існує два методи отримання знання - індуктивний і дедуктивний. Прийнято вважати, що дедуктивний метод досконаліше. Наприклад, якщо сказати, що всі люди смертні, немає потреби обговорювати істинність цього твердження, оскільки заздалегідь відомо, що так воно і є. Дедуктивний висновок, відповідно, буде таким: "Містер Джонсон людина, отже, вона смертна". Але звідки взялася ця передумова, що всі люди смертні? Послідовники індуктивного методу в даному випадку спробували б довести це за допомогою дослідів і спостережень. Ми бачимо: ця людина померла, той помер і т.д., тому, побачивши стільки людських смертей, на підставі свого досвіду приходимо до висновку, що всі люди смертні. Але індуктивний метод має істотний недолік: наш досвід обмежений. Можливо, ми просто ніколи не зустрічали безсмертного людини, а вже беремося робити якісь висновки, покладаючись на свій обмежений досвід. Наші почуття обмежені, і взагалі нам властиво безліч недоліків, оскільки ми обумовлені тілом. Отже, індуктивний метод не завжди бездоганний, тоді як дедуктивний метод отримання знання з вчинених джерел досконалий. Він і є ведическим методом.

Незважаючи на те що авторитет "Бхагавад-гіти" загальновизнаний, в ній зустрічається чимало місць, які можуть здатися занадто категоричними. Так, наприклад, в сьомому розділі Крішна говорить:

Матті паратарам нанйат

кінчід Асті дхананджайа

Майї сарвам ідам проти

сутри мані-гана верба

"Про завойовник багатств [Арджуна], немає істини вище Мене. Все спочиває на Мені, подібно перлинам, нанизаним на нитку" (Б.-Г., 7.7).

Шрі Крішна говорить, що немає авторитету вище, ніж Він, і це звучить дуже категорично. Якщо я скажу: "Немає нікого вище мене", люди подумають: "Сваміджі дуже загордився себе". Коли людина, обумовлений багатьма недоліками, називає себе найбільшим, він просто отак. Але Крішна може сказати про Себе таке, бо, як нам відомо з історії, навіть коли Він знаходився на землі, Його вважали найбільшою особистістю того часу. І дійсно, Крішни ні в чому не було рівних.

За ведичної традиції досконалим вважається знання, отримане від найвищого авторитету. У Ведах згадується три види доказів: пратьякша, анумана і шабда. Перше - доказ, отриманий шляхом безпосереднього зорового сприйняття. Наприклад, якщо переді мною хтось сидить, я знаю про це, тому що бачу його на власні очі. Другий метод - анумана, метод роздуми: ми чуємо голоси дітей, що грають на вулиці, і з цих звуків робимо висновок про те, що там відбувається. Третій метод - отримання знань від найвищих авторитетів. Саме так ми дізналися, що людина смертна. Всі вірять в це, хоча ніхто не перевіряв, чи дійсно всі люди смертні. Ми просто погоджуємося з загальноприйнятою думкою. І якщо запитати: "А хто першим відкрив цю істину? Хто виявив, що людина смертна?", - Відповісти на це питання буде складно. Можна тільки сказати, що це знання отримано понад. Веди стверджують, що найкращий з трьох перерахованих методів - третій, тобто отримання знання від найвищих авторитетів. Безпосереднє сприйняття завжди недосконале, тим більше в обумовленій життя. Наприклад, спираючись на безпосереднє сприйняття, можна припустити, що Сонце - це диск завбільшки з тарілку. Однак вчені стверджують, що воно в тисячі разів більше Землі. Так чому ж вірити - з висновками вчених, твердженнями авторитетів або власного досвіду? Хоча самі ми не в змозі визначити розміри Сонця, ми віримо твердженнями астрономів. Так само і у всіх сферах діяльності ми керуємося твердженнями авторитетів. З газет і радіопередач ми часто дізнаємося про події в Індії, Китаї або в іншій країні, і, хоча нас самих там не було і ми не знаємо, чи достовірна ця інформація, тим не менше ми визнаємо авторитет газети чи радіо. У нас немає іншого способу отримання знань, крім одного - з вірою приймати те, що говорять авторитетні люди. І коли авторитет досконалий, наше знання теж абсолютно.

Як відомо з Вед, Крішна - найбільший і найбільш досконалий з усіх авторитетів (Матті паратарам нанйат кінчід Асті дхананджайа ). Але не тільки Сам Крішна проголошує Себе найбільшим авторитетом, це визнають всі великі мудреці і знавці "Бхагавад-гіти". Якщо ми не визнаємо авторитет Крішни і не хочемо беззастережно приймати Його слова, то читання "Бхагавад-гіти" не принесе нам користі. Це не догма, а факт. Якщо ми ретельно вивчимо слова Крішни, то переконаємося в їх істинності. Навіть такий вчений, як Шанкарачарья, чиї погляди розходилися з твердженнями Особистості Бога, визнавав, що Крішна - сваям Бхагаван, Верховний Господь.

Ведична мудрість - не плід недавніх відкриттів. Це Богом відкрите знання корінням сягає в сиву давнину. Крішна називає його пуратанах, найдавнішим. Він каже, що мільйони років тому описав цю систему йоги богу Сонця, але ми не знаємо, за скільки мільйонів років до цього він уже розповідав про неї комусь іншому. Крішна відкриває це знання знову і знову, подібно до того як кожен рік повторюється літо і осінь, зима і весна. Наші знання є нікчемною. Нам навіть невідомо, що було на цій планеті 5000 років тому. Однак з ведичних писань ми можемо дізнатися про події, що відбувалися мільйони років тому. Якщо ми не знаємо, що відбувалося на нашій планеті більш ніж 3000 років тому, то з цього не слід робити висновок, що і історії в той час не існувало. Зрозуміло, знайдуться люди, які будуть заперечувати існування Крішни як історичної особистості. Деякі можуть сказати, що, згідно з "Махабхараті", Крішна жив 5000 років тому і, отже, ніяк не міг за мільйони років до цього повідати "Бхагавад-Гіту" богу Сонця. Якщо я скажу, що мільйони років тому був на Сонце і говорив там з богом Сонця, то люди просто вирішать, що Сваміджі несе дурниця. Але цього не можна сказати про Крішни, бо Він - Верховна Особистість Бога. Віримо ми в то, що Крішна повідав "Бхагавад-Гіту" богу Сонця, чи ні, але Арджуна визнає цей факт. Він вважав Крішну Верховним Господом і тому не бачив нічого неможливого в тому, що Крішна міг розмовляти з кимось мільйони років тому. Арджуна вірив твердженням Господа, але, щоб вони не викликали сумнівів у майбутніх поколінь, він все ж запитав:

Апара бхавато джанма

парам джанма Вівасват

Катха етад віджанійам

твам адау проктаван ити

"Бог Сонця Вівасван з'явився на світло набагато раніше Тебе. Як же Ти міг передати йому цю науку?" (Б.-Г., 4.4).

Насправді це дуже розумне питання, і ось що відповів на нього Крішна:

Бахуні ме вйатітані

джанмані тава чарджуна

Танйу ахам веда сарвані

на твам веттха Парантапо

"Через безліч життів пройшли ми з тобою. Я пам'ятаю їх все, але тобі це не під силу, про підкорювач ворогів" (Б.-Г., 4.5).

Хоча Крішна - Бог, Він приходив на землю як втілення незліченна безліч разів. Арджуна, жива істота, теж народжувався незліченну кількість разів. Але різниця між Верховним Господом і живою істотою в тому, що Танйу ахам веда сарвані - Крішна, на відміну від живих істот, пам'ятає все, що робив в Своїх попередніх втіленнях. Таким є одне з відмінностей між Богом і людиною. Бог вічний, і ми вічні, але, на відміну від Нього, ми постійно змінюємо тіла. У момент смерті ми забуваємо про все, що відбувалося в цьому житті, тому що смерть - це забуття. Вночі, уві сні, ми забуваємо, що є чоловіком такий-то жінки і батьком таких-то дітей. Уві сні ми забуваємо себе, а прокинувшись, згадуємо: "Я такий-то і повинен робити те-то і те-то". У минулих життях у нас були інші тіла, інші сім'ї, інші батьки і матері і жили ми в інших країнах, - це безперечний факт, але ми забули про все це. Ким би ми не були - собаками, кішками, людьми або напівбогами, - тепер це геть забуто.

Але незважаючи ні на які зміни, ми завжди залишаємося вічними живими істотами. Як в попередньому житті ми готували себе до життя в нинішньому тілі, так і в цій готуємося до життя в наступному. Тіло ми отримуємо відповідно до своєї кармі, діяльності. Ті, хто перебуває в гуні доброти, переносяться на вищі планети і досягають більш високого рівня життя (Б.-Г., 14.14). Ті ж, хто в гуні пристрасті, залишаються на землі, а ті, хто перебуває в невігластві, потрапляють в тварини форми життя або відправляються на нижчі планети (Б.-Г., 14.15). Цей процес йде вічно, але ми все забуваємо.

Одного разу Індра, цар небес, завдав образи стопах свого духовного вчителя, і той прокляв його. Згідно з цим прокляття, Індра повинен був отримати тіло свині. І ось, залишивши райський трон, Індра відправився на Землю, де і народився кабаном.

Брахма, дізнавшись про це, теж спустився на Землю і звернувся до цього кабану:

- О пане, ти отримав тіло свині на цій планеті, але я прийшов визволити тебе. Пішли зі мною!

Але кабан відповідав:

- Ні, я не можу піти з тобою, у мене так багато обов'язків: я живу з дружиною і дітьми, і нас оточують такі чудові свині!

Навіть незважаючи на обіцянку Брахми повернути його на райські планети, Індра, який прийняв вигляд свині, не захотів відправитися з ним. Ось що таке забуття. Те ж відбувається і з нами. Коли до нас є Господь Крішна і каже: "Що ви робите в цьому матеріальному світі? Сарва-дхарман парітйаджйа мам екам Шаранов враджа . Повертайтеся до Мене, і Я захищу вас ", ми відповідаємо:" Я не вірю Вам, шановний. У мене тут важливіші справи ". Така доля обумовленої душі - забувати. Але пам'ять швидко повернеться до нас, якщо ми будемо слідувати по стопах духовних вчителів.

(Цар знання, глава 5)



прамана | Домашнє завдання.
загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати