Головна

ЗАКОН І БЛАГОДАТЬ

  1. H) відноситься до другої половини цього Закону 1 сторінка
  2. H) відноситься до другої половини цього Закону 2 сторінка
  3. H) відноситься до другої половини цього Закону 3 сторінка
  4. H) відноситься до другої половини цього Закону 4 сторінка
  5. I. 4. Закон Біо - Савара - Лапласа і його застосування до розрахунку магнітних полів.
  6. I. 6. Що називається явищем електромагнітної індукції? Які струми називаються індукційними? Закон Фарадея, правило Ленца.
  7. I.3. Еволюція антимонопольного законодавства в Росії. Етапи розвитку, функції і завдання.

Борис Петрович Вишеславцев (1877-1954)

Закон Моїсеєв (і. По суті, будь-який закон) стосується всіх сфер людської поведінки і людської діяльності - релігійно-ритуальної, моральної і правової. У ньому є важливе і неважливе, цінне і нецінні, божественне і небожественного. Найцінніше в ньому - це боротьба зі злом і заборона злочину ( "не убий", "не вкради», «не чини перелюбу"). Однак і в цій боротьбі, як побачимо далі, закон постійно зазнає невдачі Відбувається це від того, що радикальне подолання зла, з християнської точки зору, досягається не зовнішнім перетином зла, (НЕ negatio negatkmis (запереченням заперечення, лат.) Гегеля), що не зворотним злом, а позитивним творенням добра. Але закон не є вища творча сила. Вища творча сила є любов. Більше того, любов є вища цінність і святість, вінець досягнень, бо "Бог є любов". Кінцева "мета" євангельського провозвестія, говорить Ап. Павло, "є любов від чистого серця і доброї совісті та нелицемірної віри" (1Тим.1: 5). Ось чого закон принципово досягти не може. бо в цих сферах Закон не діє, імператив не діє: не можна наказати або заборонити любити; не можна наказати або заборонити "нелицемірно вірити", бо змусити можна тільки лицемірство. Сфера чистого серця - метаномічна. Імперативи закону стосуються лише зовнішніх вчинків і діянь. Ось чому Ап. Павло постійно вживає вираз: "діла закону". І ось чому він безперервно стверджує, що "порятунок не від діл" і що "людина не може бути виправдана ділами Закону, але тільки вірою в Ісуса Христа" (Гал.2: 16, 3:11). Причина лежить в тон, що через справи закону не можна стежити Духа (Гал.3: 2-10,14). Але що значить бути в дусі, жити духовно? Це означає володіти тим "досконалістю в совісті" (Евр.9: 9,14), тим перетворенням серця, яке не можна наказати законом, не можна змусити ніякими імперативами: "плід Духа: любов, радість, мир. Довготерпіння, лагідність, доброта, віра. тихість, здержливість ". Якщо цих дарів духу немає - їх не можна змусити ніяким законом; якщо вони є - закон не потрібен: "на таких немає закону" (Гал.5: 22,23).

У законі, як сказано, є важливе і неважливе, є правда і неправда. Абсолютне дотримання закону може в конкретному випадку перетворити summum jus, summa injuria1. Христос показав, що воно може суперечити любові (напр., Дотримання суботи як абсолютної заборони щось робити і, слід., Робити добро, лікувати, рятувати впала барана (Мф.12: 1-13; Ін.5: 1-17 ; Лк.6: 1-12; Мк.3: 1-7), і тому сам з учнями своїми на кожному кроці порушував закон, стверджуючи, що "не людина для суботи, а субота для людини" і "Син людський є пан і суботи ". Ці порушення строгості закону постійно ставилися Йому в провину фарисеями, а потім і церковною владою. він не дотримувався суботи, обмивань, постів, він був присутній на бенкетах, пив вино, він спілкувався з нечистими, розмовляв з митарями, грішниками, блудницями , самарянами, - і то ж робили його учні! Нарешті, він не засудив жінку, яка за законом повинна була бути засуджена і побита каменями.

Звичайно, всі ці порушення закону є порушеннями не заради "беззаконня", а в ім'я любові. Але для того, щоб вирішувати, коли в конкретному випадку потрібно виконати закон і коли порушити, - потрібна вища інстанція, абсолютно незалежна від закону і стоїть вище закону, Такий інстанцією є віра, Як передбачення ідеалів Його Царства, а любов, пов'язана з нею, любов, як безпосередня інтуїція Богосинівства. У цьому сенсі людина вище закону і повинен залишатися паном закону.

Микола Олександрович Бердяєв (1874-1948)

Християнство в своїх первинних судженнях не тільки засумнівався в тому, що ідея добра є верховною в житті, але і різко протилежний свою мораль моралі, заснованої на ідеї добра і нормі добра. В основі християнства лежить не абстрактна і завжди безсила ідея добра, яка неминуче є нормою і законом по відношенню до людини, а жива істота, особистість, особисте ставлення людини до Бога і ближнього. Християнство поставило людини вище ідеї добра і цим вчинила найбільшу революцію в історії людства, яку християнське людство не в силах було цілком прийняти. Ідея добра, як і будь-яка ідея, повинна схилитися і поступитися, коли приходить людина. Чи не абстрактна ідея добра, а людина є Боже творіння і Боже дитя. Людина успадковує вічність, від закону нічого не залишиться. Так робить Євангеліє прорив з моралі нашого світу, світу занепалого і заснованого на розрізненні добра і зла, до моралі потойбічної, протилежної закону цього світу, моралі райського, моралі Царства Божого. Людина скупається від влади закону. Євангельська етика заснована на бутті, а не на нормі, вона життя воліє закону. Конкретне буття, жива істота вище всякої абстрактній ідеї, вище і ідеї добро. Євангельське добро і полягає в тому, щоб не брати до уваги добро верховним початком життя, а вважати людину такою початком. Євангеліє показує, що люди бувають мерзенні і лицемірні з любові до добра, з любові до добра катують людину і забувають про людину. Субота для людини, а не людина для суботи - ось сутність великої моральної революції, виробленої християнством, в якій людина вперше отямився від фатальних наслідків розрізнення добра і зла і влади закону. «Субота» і є абстрактне добро, ідея, норма, закон, страх нечистоти. Але «Син людський Господь і суботі!» Християнство не знає моральних норм, абстрактних, обов'язкових для всіх і завжди. І тому будь-яка моральна завдання для християнства є неповторно індивідуальна задача, а не механічне виконання норми, даної раз назавжди. Так і повинно бути, якщо людина, жива істота вище «суботи», абстрактній ідеї добра. Тоді всякий моральний акт повинен бути заснований на нескінченному увазі до людини, від якого він виходить, і до людини, на якого він спрямований. Євангельська етика спокути і благодаті прямо протилежна формулою Канта: не можна чинити так, щоб це стало максимою поведінки для всіх і завжди, надходити можна тільки індивідуально, і будь-який інший повинен інакше поступати. Общеобязательность полягає лише в тому, щоб кожен робив неповторно індивідуально, т. Е. Завжди мав перед собою живу людину, конкретну особистість, а не абстрактне добро.

Така етика любові. Любов може бути спрямована лише на живу істоту, на особистість, а не на абстрактне добро *. Керуватися в своїх моральних актах любов'ю до добра, а не до людини, до живих істот і значить практикувати етику, протилежну християнської, євангельської, бути фарисеєм і законником. Вище ж любові до ближнього, до людини варто лише любов до Бога, який теж мережу конкретне істота, особистість, а не абстрактна ідея добра. Любов'ю до Бога і любов'ю до людини вичерпується євангельська мораль, все ж решта не специфічно євангельське і лише підтверджує закон. Християнство закликає любити «ближнього», а не «далекого». Це є дуже важлива відмінність. Любов до «далекого», абстрактного людині і відверненого людству є любов до абстрактній ідеї, до відверненого добру, а не любов до людини. І в ім'я цієї абстрактній любові люди готові принести в жертву ближніх, живу людину. Таку любов до «далекого» ми зустрічаємо в революційній гуманістичної моралі. Але любов гуманістична і любов християнська дуже різні. І відмінність тут потрібно бачити перш за все в тому, що християнська любов конкретна і суб'єктивна, гуманістична ж любов абстрактно і безособова, що для християнської любові найдорожче людина, для гуманістичної ж любові найдорожче «ідея», хоча б то була «ідея» людства і людського блага. У гуманізмі є, звичайно, дуже мулові християнські елементи, він християнського походження. Вища людяність розкрита християнством. Вона створена словами Христа, що людина вище суботи, і Христової заповіді любові до ближнього. Але так само як в християнстві починають перемагати законники і фарисеї і «субота», абстрактна ідея добра, ставиться вище людини, живої істоти, так само і в гуманізмі перемагають свої законники і фарисеї і абстрактна ідея блага людства або прогресу людства ставиться вище людини, живого істоти. Величезне перекручення виходить на грунті помилкового розуміння «добрих справ». «Добрі справи» починають розуміти не як прояв любові до Бога і до ближнього, до живої істоти, не як виявлення милостивої сили, що дає життя іншим істотам, а як спосіб самопорятунку і самовиправдання, як шлях здійснення абстрактній ідеї добра, за яке людина отримує нагороду в майбутньому житті. Так відбувається зрада євангельського одкровення любові. «Добрі справи», які відбуваються не з любові до людей і не через турботу про них, а для порятунку власної душі, зовсім добрі. Де немає любові, там немає і добра. Любов не вимагає і не чекає нагороди, вона сама вже є нагорода, є просвітлення і перетворення буття, є промінь райського буття. «Добрі справи», як справи закону, нічого спільного не мають з Євангелієм і з християнським одкровенням, вони залишаються в світі дохристиянські. Допомогти ближньому, робити добрі справи потрібно не для порятунку душі, а з безпосередньою любові, для з'єднання людей, для поєднання душ в Царство Боже. Любов до людини самоцінна.

 



Західна схема семи головних гріхів | Підсумок ВИТРАТ

ГЛАВА 20. | ГЛАВА 13. | Вісімкова схема на Сході | Вісімкова схема на Заході |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати