Головна

ТЕКСТ 31

  1. A.S. Напівжирним, курсивом і підкресленням виділені ті аспекти тексту, які безпосередньо відповідають на відповідні підпункти питання.
  2. CloseGraph закриває графічний режим (звільняє пам'ять, розподілену під драйвери графіки и відновлює текстовий режим роботи екрана).
  3. HTML-документ - це гіпертекст
  4. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  5. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  6. I. Прочитайте текст і письмово переведіть перший абзац.
  7. I. РОБОТА НАД ТЕКСТОМ

тенатманатманам упаіті Шанті

Ананд анандамайо 'Васані

Етам гатім Бхагават гато Йах

са ваї Пунар Неха вішаджджате 'нга

тена - тими, хто очистився; атмана - душею; атманом - Наддушу; упаіті - досягає; Шанті - спокою; Ананд - задоволення; ананда-майах - в своєму природному стані; авасане - вільному від всієї матеріальної скверни; Етам - такий; гатім - цілі; Бхагават - відданості; Гатах - досягається; Йах - людина; сах - він; ваї - безсумнівно; пунах - знову; на - ніколи; Иха - в цьому матеріальному світі; вішаджджате - залучається; Анга - про Махараджа Парікшит.

Тільки очистивши душу, повернувшись в своє початкове стан, може спілкуватися з Особистістю Бога, відчуваючи при цьому повне задоволення і безмежне блаженство. Матеріальний світ втрачає будь-яку привабливість для того, хто знову знайшов колись втрачене досконалість відданості, і він більше ніколи не повертається в нього.

КОМЕНТАР: В цьому вірші на особливу увагу заслуговує вираз гатім Бхагават. Розчинитися в сяйві Парабрахман, Верховної Особи Бога, до чого прагнуть імперсоналісти брахмаваді, - не означає досягти досконалості Бхагават. Бхагават не хочуть зливатися з безособовим сяйвом Господа, а завжди прагнуть до особистого спілкування з Верховним Господом на одній з планет Ваікунтх духовного неба. Матеріальне небо з усіма вселеними становить лише незначну частину духовного, і в цьому безкрайньому духовному небі знаходиться незліченна безліч Ваікунтх. Мета відданого (Бхагават) - потрапити на одну з них, туди, де Особистість Бога в Своїх незліченних експансіях насолоджується в суспільстві Своїх незліченних наближених, чистих відданих. Обумовлені душі матеріального світу, що домоглися за допомогою відданого служіння звільнення, піднімаються на ці планети. Однак вічно звільнених душ незмірно більше, ніж обумовлених душ матеріального світу, і вічно звільнені душі, що живуть на планетах Ваікунтхах, ніколи не спускаються в цей сповнений страждань матеріальний світ.

Імперсоналісти, які прагнуть злитися з безособовим сяйвом Верховного Господа, брахмаджйоті, але не мають уявлення про відданого служіння Йому в Його особистісної формі в духовному світі, порівнюють з тими видами риб, які, народжуючись в річках і струмках, мігрують в океан. Ці риби не можуть довго залишатися в океані, так як прагнення до чуттєвих насолод знову жене їх в річки і струмки метати ікру. Так і матеріаліст, чиї спроби насолоджуватися в обмеженому матеріальному світі зазнали краху, іноді прагне до безособового звільнення - злиття або з Причинним океаном, або з сяйвом брахмаджйоті. Але оскільки ні Причинний океан, ні ніяке сяйво брахмаджйоті не можуть надати кращої альтернативи для спілкування і діяльності почуттів, імперсоналісти знову падає в обмежений матеріальний світ і, підхоплений невтоленним бажанням зайняти свої почуття діяльністю, знову виявляється в круговерті народжень і смертей. Відданий ж, який зайняв свої почуття трансцендентної діяльністю в відданого служіння, входить в царство Бога, де спілкується зі звільненими душами і Особистістю Бога, і тому його більше не приваблює цей тісний матеріальний світ.

У «Бхагавад-гіти» (8.15) Господь підтверджує це, кажучи: «Великі Махатми, бхакті-йоги, отримавши можливість спілкування зі Мною, ніколи не повертаються в цей тимчасовий і повний страждань матеріальний світ». Отже, вища досконалість життя - отримати можливість спілкуватися з Господом. Бхакті-йогів, які присвятили себе служінню Господу, не залучають інші шляхи звільнення, зокрема джнана і йога. Чистий відданий - це той, хто без залишку відданий Господу і не має ніяких інших бажань, крім бажання служити Йому.

У цьому вірші слід звернути увагу ще на два слова: Шанта і Ананд. Вони вказують на те, що віддане служіння Господу дійсно дарує людині два найважливіших блага - спокій і задоволення. Імперсоналісти бажає злитися зі Всевишнім або, інакше кажучи, стати Всевишнім. Але його бажання - химера. Куплені йогами-містиками містичні сили тільки ускладнюють їхнє життя, позбавляючи їх спокою і не приносячи задоволення. Таким чином, ні імперсоналісти, ні йоги не можуть знайти справжнього спокою і задоволення, в той час як відданий знаходить досконале задоволення і спокій в спілкуванні з повним цілим. Тому відданого не приваблює ні злиття з Абсолютом, ні містичні сили.

Набути любов до Бога - значить повністю позбутися від усіх інших уподобань. У обумовленої душі може бути багато різних бажань: її залучають релігійні обряди, багатство, вишукані насолоди, вона хоче стати Богом або знайти містичні здібності, володіючи якими можна творити чудеса і домогтися всього на світі, але тому, хто хоче стати відданим і дійсно воскресити в собі дрімає любов до Бога, потрібно відмовитися від усіх подібних бажань. Якщо неочістівшійся відданий розраховує досягти всіх перерахованих благ, домігшись досконалості в своєму відданого служіння, то чистий відданий не споганили матеріальними бажаннями, роздумами про безособовому Брахмане і прагненням до містичних силам. Любові до Бога можна досягти чистим відданим служінням, тобто усвідомленим безкорисливою працею в ім'я об'єкта любові відданого - Особистості Бога.

Простіше кажучи, той, хто хоче досягти любові до Бога, кланятись напівбогам, йому потрібно повністю відмовитися від усіх бажань матеріального насолоди і присвятити всього себе служінню Верховної Особи Бога. Він повинен залишити безглузду ідею про злиття з Господом і відмовитися від бажання володіти надприродними силами, які обіцяють мирську славу. Чистий відданий зайнятий тільки позитивним служінням Господу, не розраховуючи ні на яку винагороду за своє служіння. Так він розвиває в собі любов до Бога і, як сказано в цьому вірші, піднімається на щабель Шанті і Ананд.

 



ТЕКСТ 30 | ТЕКСТ 32

ТЕКСТ 18 | ТЕКСТ 19 | ТЕКСТ 21 | ТЕКСТ 22 | ТЕКСТ 23 | ТЕКСТ 24 | ТЕКСТ 26 | ТЕКСТ 27 | ТЕКСТ 28 | ТЕКСТ 29 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати