Головна

ТЕКСТ 19

  1. A.S. Напівжирним, курсивом і підкресленням виділені ті аспекти тексту, які безпосередньо відповідають на відповідні підпункти питання.
  2. CloseGraph закриває графічний режим (звільняє пам'ять, розподілену під драйвери графіки и відновлює текстовий режим роботи екрана).
  3. HTML-документ - це гіпертекст
  4. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  5. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  6. I. Прочитайте текст і письмово переведіть перший абзац.
  7. I. РОБОТА НАД ТЕКСТОМ

татраікавайавам дхйайед авйуччхіннена четаса

мано нірвішайам йуктва татах кінчана на смареть

падам тат парам вішнор мано йатра прасідаті

татра - потім; ач - одна за одною; авайавам - частинах тіла; дхйайет - потрібно зосереджуватися на; авйуччхіннена - утримуючи про себе все тіло; четаса - розумом; манах - розум; нірвішайам - НЕ спаплюжений контактом з об'єктами почуттів; йуктва - перебуваючи в зв'язку; татах - після цього; кінчана - про що-небудь; на - ні; смареть - слід думати; падам - ??особистості; тат - цієї; парам - Верховної; вішнох - Вішну; манах - розум; йатра - на чому; прасідаті - заспокоюється.

Потім слід приступити до медитації на окремі частини тіла Вішну, утримуючи про себе образ всього тіла Господа. Таким чином можна відвернути розум від всіх об'єктів почуттів. У цей момент в розумі не повинно залишатися ніяких сторонніх думок. Оскільки Верховна Особистість Бога, Вішну - Вища Істина, розум повністю заспокоюється тільки в Ньому.

КОМЕНТАР: Дурні, введені в оману зовнішньої енергією Вішну, не знають, що кінцева мета всіх пошуків щастя - безпосереднє спілкування з Господом Вішну, Особистістю Бога. Вішну-таттва - це сукупність нескінченного числа різноманітних трансцендентних форм і експансій Особистості Бога, а вища, початкова форма Вішну-таттви - Говінда, Господь Кршна, вища причина всіх причин. Тому роздуми про Вішну або медитація на Його трансцендентний образ, особливо на образ Господа Крішни, - вища форма медитації. Починати її потрібно з лотосних стоп Господа, поступово переводячи уявний погляд на інші частини Його трансцендентного тіла і постійно тримаючи в розумі образ всього тіла Господа. У даному вірші з усією визначеністю сказано, що Верховний Господь безособовий. Він - особистість, але Його тіло відрізняється від тел обумовлених особистостей, подібних нам. В іншому випадку Шукадева Госвамі не став би рекомендувати тим, хто прагне до вищої духовної досконалості, медитувати на трансцендентне тіло Господа, починаючи з Пранава (Омкара) і переходячи до частин тіла Особистості Вішну. Отже, поклоніння формам Вішну в храмах Індії, усупереч поширеній думці неосвічених людей, не має нічого спільного з ідолопоклонством. Навпаки, ці храми - духовні центри, де медитують на трансцендентні частини тіла Вішну. Завдяки незбагненною енергії Господа, Божество, якому поклоняються в храмі Вішну, тотожне Самому Господу Вішну, тому описана в шастрах медитація на частини тіла Вішну в храмі дає можливість сконцентрувати на Ньому свою увагу навіть неофітам, які не здатні, сидячи на одному місці, зосередити розум на Пранаві Омкара або частинах тіла Вішну, як радить в цьому вірші великий Шукадева Госвамі. Звичайній людині краще медитувати на форму Вішну в храмі, ніж на Омкара - божественне поєднання звуків а-у-м, про який говорилося вище. Між Омкара і формами Вішну немає різниці, однак люди, які не дуже тямлять в науці про Абсолютну Істину, намагаються внести плутанину, розділяючи форми Вішну і Омкара. З цього вірша випливає, що форма Вішну є вищим об'єктом медитації, тому краще зосередити свій розум на ній, а не на безособової Омкара, медитувати на яку набагато важче.

 



ТЕКСТ 18 | ТЕКСТ 20

ТЕКСТ 8 | ТЕКСТ 9 | ТЕКСТ 10 | ТЕКСТ 11 | ТЕКСТ 12 | ТЕКСТ 13 | ТЕКСТ 14 | ТЕКСТ 15 | ТЕКСТ 16 | ТЕКСТ 17 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати