Головна

ТЕКСТ 12

  1. A.S. Напівжирним, курсивом і підкресленням виділені ті аспекти тексту, які безпосередньо відповідають на відповідні підпункти питання.
  2. CloseGraph закриває графічний режим (звільняє пам'ять, розподілену під драйвери графіки и відновлює текстовий режим роботи екрана).
  3. HTML-документ - це гіпертекст
  4. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  5. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  6. I. Прочитайте текст і письмово переведіть перший абзац.
  7. I. РОБОТА НАД ТЕКСТОМ

ким праматтасйа бахубхіх парокшаір хайанаір Иха

Варам Мухурта бачить гхатате шрейасе йатах

ким - навіщо; праматтасйа - спантеличеним; бахубхіх - багатьма; парокшаіх - не додає досвіду; хайанаіх - роками; Иха - в цьому світі; Варам - краще; Мухурта - мить; бачить - у свідомості; гхатате - можна постаратися; шрейасе - заради вищого блага; йатах - цим.

Який сенс в довгого життя, якщо вона проходить даремно і прожиті роки не додають досвіду? Краще прожити один мить, але в повній свідомості, бо з цього моменту починаються пошуки вищого блага життя.

КОМЕНТАР: Шріла Шукадева Госвамі пояснив Махараджі Парікшіта, як важливо для будь-якої цивілізованої людини повторювати святе ім'я Господа. Щоб надихнути царя, якому залишалося жити всього сім днів, Шріла Шукадева Госвамі сказав, що краще прожити одну мить, повністю усвідомлюючи необхідність досягнення вищої мети, ніж витратити даремно сотні років, залишаючись глухим до проблем життя. Вища мета життя - досягти вічності, знання і блаженства. Ті, хто спантеличений зовнішніми проявами матеріального світу і займається задоволенням своїх тварин потреб, тобто живе за принципом «їж, пий, веселися», розтрачують життя даремно, не помічаючи, як пролітають дорогоцінні роки. Необхідно зрозуміти, що людське життя дарована обумовленої душі для того, щоб вона могла досягти успіху на духовному поприщі, і найпростіший шлях, що веде до нього, - це повторення святого імені Господа. В попередньому вірші ми вже торкалися цієї теми і тепер більш докладно зупинимося на образах святого імені. Шріла Джива Госвамі зібрав багато цитат зі справжніх священних писань, які підтверджують те, що вже було сказано про образи стоп святого імені. Посилаючись на «Вішну-йама-тантру», він доводить, що одного повторення святого імені Господа досить, щоб спокутувати будь-які гріхи. Цитуючи «Маркандейа-пурану», Шрі Госваміджі каже, що ми ні в якому разі не повинні ганьбити відданого Господа або слухати, як його принижують інші. Почувши хулу на адресу відданого, потрібно зупинити хулителя, відрізавши йому мову, а якщо це неможливо, то краще вчинити самогубство, ніж слухати образи на адресу відданого Господа. Таким чином, не можна слухати, як ображають відданого Господа, і не можна дозволяти іншим ображати його. Що стосується відмінності між ім'ям Господа і іменами напівбогів, то в богоодкровенного писаннях (Б.-Г., 10.41) говориться, що всі істоти, наділені надзвичайною могутністю, - не що інше, як складові частинки верховного повелителя всіх енергій, Господа Крішни. Все, крім Господа, займають підлегле становище і в кінцевому рахунку залежать від Нього. Оскільки ніхто не може перевершити Верховного Господа або зрівнятися з Ним в могутність, то не існує імені, що володіє такою ж силою, як ім'я Господа. Повторення Його святого імені дає енергію, рівну сумарній енергії всіх джерел разом узятих. Тому між святим Ім'ям, яким-небудь іншим ім'ям ні в якому разі не можна ставити знак рівності. Ні Брахме, ні Ріве, ні іншим могутнім богам ніколи не зрівнятися з Верховним Господом Вішну. Сила святого імені Господа, безумовно, позбавляє людину від наслідків усіх гріхів, але той, хто хоче використовувати трансцендентне могутність святого імені Господа в своїх ницих цілях, - самий занепалий з усіх живих в цьому світі. Таких людей не прощають ні Господь, ні Його представники. Тому потрібно присвятити своє життя прославлянню Господа, ретельно уникаючи будь-яких образ святого імені. Така діяльність, навіть якщо вона триває лише мить, набагато цінніше довгого життя, проведеної в невігластві. Життя в невігластві подібна життя дерева і інших живих істот, які можуть тисячі років животіти, не маючи можливостей для духовного розвитку.

 



ТЕКСТ 11 | ТЕКСТ 13

ТЕКСТ 1 | ТЕКСТ 2 | ТЕКСТ 3 | ТЕКСТ 4 | ТЕКСТ 5 | ТЕКСТ 6 | ТЕКСТ 7 | ТЕКСТ 8 | ТЕКСТ 9 | ТЕКСТ 10 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати