Головна

ТЕКСТ 11

  1. A.S. Напівжирним, курсивом і підкресленням виділені ті аспекти тексту, які безпосередньо відповідають на відповідні підпункти питання.
  2. CloseGraph закриває графічний режим (звільняє пам'ять, розподілену під драйвери графіки и відновлює текстовий режим роботи екрана).
  3. HTML-документ - це гіпертекст
  4. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  5. I. Письмово переведіть текст на російську мову. Випишіть 20 слів на економічну тему з транскрипцією і перекладом. Вивчіть ці слова напам'ять.
  6. I. Прочитайте текст і письмово переведіть перший абзац.
  7. I. РОБОТА НАД ТЕКСТОМ

етан нірвідйамананам іччхатам Акуто-Бхай

йогинам НРПА нірнітам Харер наманукіртанам

етат - це; нірвідйамананам - тих, хто повністю вільний від всіх матеріальних бажань; іччхатам - тих, хто жадає всіляких матеріальних насолод; Акут-Бхай - вільний від всіх сумнівів і страху; йогинам - всіх, хто самоудовлетворен; НРПА - про цар; нірнітам - непорушна істина; харех - Верховного Господа Шрі Крішни; нама - святого імені; ану - слідуючи чьемулібо наприклад, постійно; кіртанам - оспівування.

Про цар, постійне повторення святого імені Господа за прикладом великих авторитетів позбавляє від страху і сумнівів і призводить до успіху будь-якого - і того, у кого немає ніяких матеріальних бажань, і того, хто жадає матеріальних насолод, і навіть того, хто, володіючи трансцендентним знанням , черпає задоволення в самому собі.

КОМЕНТАР: В попередньому вірші говорилося про те, як важливо розвивати в собі прихильність до Мукунд. Різні люди ставлять перед собою різні цілі. Переважна більшість людей - це матеріалісти, які прагнуть випробувати якомога більше матеріальних насолод. Над ними стоять трансценденталісти, досконало спіткали природу матеріального насолоди і тому стороняться цього ілюзорного способу життя. Слідуючи шляхом самоусвідомлення, вони, в більшій чи меншій мірі, знаходять задоволення в самих собі. Над ними стоять віддані Господа, які не прагнуть ні до насолоди в матеріальному світі, ні до звільнення. Їх мета - задовольнити Господа, Шрі Кршну. Інакше кажучи, у них зовсім відсутні егоїстичні бажання. Якщо дозволить Господь, відданий буде користуватися всіма матеріальними благами, а якщо ні, то відмовиться від усього, навіть від звільнення. Відданих можна назвати і самозадоволення, так як вони хочуть задовольняти тільки Господа. У цьому вірші Шрі Шукадева Госвамі рекомендує всім метод трансцендентного повторення святого імені Господа. Слухаючи і повторюючи імена Господа без образ, людина пізнає трансцендентну форму Господа, потім Його якості, трансцендентну природу Його ігор тощо Тут йдеться про необхідність постійно повторювати святе ім'я Господа, почувши його від справжніх авторитетів. Таким чином, слухати авторитетів - перша важлива умова. У тому, хто слухає святе ім'я, поступово прокидається бажання слухати про форму Господа, Його якостях, іграх і т.д., а це, в свою чергу, призводить до того, що у людини розвивається потреба прославляти Господа. Даний метод рекомендований не тільки тим, хто хоче домогтися успіху в відданого служіння, але і тим, хто прив'язаний до матеріального життя. Шрі Шукадева Госвамі стверджує, що це - вірний шлях до успіху, і цей факт визнає не тільки він, але і всі попередні ачарья, отже, ніяких інших доказів не потрібно. Даним методом можуть скористатися не тільки ті, хто хоче досягти успіху в різних сферах людської діяльності, а й ті, хто вже досяг успіху в кармічного діяльності, філософських пошуках або відданого служіння Господу.

Шріла Джива Госвамі говорить, що святе ім'я Господа слід повторювати голосно і, як рекомендує «Падма-пурана», без образ. Людина може позбутися наслідків своїх гріхів, віддавшись Господу. Від наслідків образ стоп Господа можна позбутися, знайшовши притулок в Його святому імені. Однак ніщо не може захистити того, хто завдає образи стопах Його святого імені. У «Падма-пурані» описані десять видів образ святого імені. Перше - паплюжити великих відданих, які проповідують славу Господа. Друге - підходити до святих імен Господа з мирськими мірками. Господь - владика всіх всесвітів, тому в різних місцях Його називають по-різному, але це жодним чином не обмежує всесовершенство Господа. Будь-яке ім'я, що відноситься до Верховного Господа, так само духовно, як і всі інші. Ці святі імена володіють тим же могутністю, що і Сам Господь, тому кожен може прославляти Господа, називаючи Його ім'ям, яке відоме в тій місцевості, де він живе. Будь-яке ім'я Господа духовно, і тому до Його іменах можна підходити з матеріальними мірками, проводячи між ними відмінності. Третє образу - нехтувати вказівками справжніх ачарьев, духовних вчителів. Четверте - глумитися над священними писаннями або ведическим знанням. П'яте - вважати святе ім'я Господа матеріальним. Святе ім'я Господа тотожне Самому Господу, і ми повинні зрозуміти, що між ними немає різниці. Шосте образу - давати святому імені власні тлумачення. Ні Господь, ні Його святе ім'я не є плодом уяви. Однак знаходяться невігласи, які вважають, що Господь - це вигадка того, хто поклоняється Йому, і тому Його святе ім'я, на їхню думку, теж вигадка. Думаючи так, людина ніколи не досягне успіху в повторенні святого імені.

Сьоме образу - навмисне грішити, розраховуючи на силу святого імені. У писаннях говориться, що, повторюючи святе ім'я Господа, можна звільнитися від всіх наслідків своїх гріховних вчинків. Але той, хто продовжує грішити, сподіваючись за допомогою цього трансцендентного методу нейтралізувати наслідки своїх гріхів, є найбільшим образником стоп святого імені. Такому кривднику не допоможе очиститися жоден з запропонованих методів спокути. Інакше кажучи, людина може мати гріховне минуле, але, вставши під захист Господа і знайшовши притулок в Його святому імені, він повинен повністю припинити грішити і не розраховувати на спокутну силу святого імені. Восьме образу - дивитися на повторення святого імені Господа як на одну з форм мирської благочестивої діяльності. Існує багато різних форм благочестивої діяльності, якою займаються заради матеріальної вигоди, однак святе ім'я і Його повторення не можна зводити до рівня ритуалу. Безумовно, повторення святого імені - це ритуал, але до нього ні в якому разі не можна вдаватися, переслідуючи якісь матеріальні цілі. Святе ім'я невідмінно від Самого Господа, тому не слід намагатися поставити його на службу людству. Необхідно пам'ятати, що Верховний Господь - це верховний насолоджується. Він не зобов'язаний служити або догоджати нам. І оскільки святе ім'я Господа тотожне Йому Самому, ми не повинні намагатися поставити його собі на службу.

Дев'яте образу - розповідати про трансцендентної природі святого імені того, хто не має бажання повторювати його. Наставляти таких людей - значить завдавати образу стопах святого імені. Десяте образу - залишатися байдужим до святого імені, навіть дізнавшись про Його трансцендентної природі. Повторюючи святе ім'я Господа, людина позбавляється від помилкового егоїзму. Помилковий егоїзм проявляється в тому, що людина вважає себе насолоджується і вважає, що все в світі призначено винятково для його насолоди. Помилкові егоїстичні концепції «я» і «моє» рухають матеріальним світом, і справжня мета повторення святого імені полягає в тому, щоб позбутися від подібних помилок.

 



ТЕКСТ 10 | ТЕКСТ 12

ЗВЕРНЕННЯ | ТЕКСТ 1 | ТЕКСТ 2 | ТЕКСТ 3 | ТЕКСТ 4 | ТЕКСТ 5 | ТЕКСТ 6 | ТЕКСТ 7 | ТЕКСТ 8 | ТЕКСТ 9 |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати