Головна

III.4 Архієрейські облачення

  1. III. Про священних шатах і вбраннях
  2. III.3 Облачення пресвітерів
  3. III.4. кранові навантаження
  4. III.4. Методичні рекомендації
  5. III.4. Підготовка учнів до виконання домашніх завдань
  6. III.4. Роль сім'ї у вихованні та навчанні дитини з відхиленнями у розвитку

· саккос(Грец. ?????? - мішок від івр. ???? - мішок, одяг з мішковини, що надівається на знак скорботи) Слово грецьке, означає "верету", "лахміття" і є одяг печалі, смирення, покаяння (Єр. 48,37; Лк. 10,13).Саккос своєю формою схожий на стихар, має також рукава, але коротше його і прикрашений звонцов. Саккос має те ж призначення, що і фелон.Звонци на сакосі означають благовістя слова Божого, що виходить з уст єпископа.

· Омофор - від грецького слова???? - плече і ????? - несучий, нараменнік, нарамник (Від ст.-слав. рамо, Двоїсте число рамена - Плече, плечі)- Є одяг, що носиться на плечах, надівається поверх всіх одягів).

омоформає вигляд довгої стрічки, прикрашеної хрестами,і покладається на архієрея так, що своєю серединою обіймає обидва плеча, а кінцями низько опускається спереду і ззаду.

Омофор означає заблукала вівцю, т. Е. Весь грішний рід людський, а єпископ, одягнений в цей одяг, є образ Христа Спасителя, Який, як добрий пастир, взяв на Свої плечі (рамена) заблукала вівцю і приніс її до незаблудлих, т. е. ангелам, в дім Отця Небесного.

На омофор є хрести в ознаменування того, що, як Христос на раменах ніс свій хрест, так і всі єпископи наслідувачі і продовжувачі Його спасительного служіння, носять на плечах свій хрест, т. Е. Переносять, зазнають страждання і скорботи.

Як священик повинен на всіх богослужіннях одягатися в епітрахиль, так і архієрей надіває омофор, яке б бого-служіння він не здійснював.

Коли єпископ здійснює таїнство Священства, то разом зі своєю рукою він покладає на голову посвяченого у диякона або пресвітера і край свого омофора.

У Руській Православній Церкві існують в даний час дваомофора: великий і малий.

· Великий (великий) омофор- довга широка стрічка із зображеннями хрестів, огинаючи шию, спускається одним кінцем на груди, іншим - на спину. У великій омофор архієрей одягається на початку Літургії, при урочистих молебні співи і хресних ходах.

· малий омофор - Широка стрічка із зображеннями хрестів, спускається обома кінцями на груди, спереду зшита або закріплена гудзиками. У малий омофор єпископ одягається на Літургія вірних, на літії (під час вечірні) і ін.

Унаслідок символічного значення омофора, він кілька разів знімається і надівається єпископом під час здійснення Літургії:

1.Перед Літургією омофор надаватися разом з усіма одягом.

2. Перед читанням Апостола омофор знімається, під час читання Євангелія єпископ варто без омофора, в ознаменування присутності Господа Ісуса Христа, Великого Пастиря словес ного стада."Єпископ, По слову св. Ісидора Пелусіота, представляє собою Христа і самою одежею показує всім, що він є наслідувач Того благого і великого Пастиря, Який забажав нести немочі стада, тому, коли з розкриттям Еван-гелію є Сам істинний Пастир, єпископ негайно складає з себе одяг наслідування, даючи тим знати про присутності Господа і вождя пастирів ".

3.Омофор надаватися архієреєм на Херувимську пісню, після умовенія рук.

4.Після вилучення частинок у жертовника за живих і померлих єпископ знімає омофор, бо під час великого входу дискос і чаша зображують собою Христа Спасителя, взяв на Себе гріхи світу.

5. Потім омофор надаватися на євхаристійному каноні перед словами:«Прийміть, споживайте ...».

6.Після переміни Святих Дарів омофор знімається: вони суть Тіло і Кров Христові, тому архієрей знімає з себе ризу наслідування.

7.Перед вигуком "Свята святих" омофор надаватися і не знімається єпископом до кінця Літургії.

8.Якщо за Літургією буває хіротонія, то на час хіротонії єпископ надіває омофор.

· Енколпіон, або панагію, є невелика ікона Спасителя чи Божої Матері, що носиться архієреєм на грудях як під час богослужіння, так і поза ним.

У давнину панагію представляла собою дорогоцінний складаний ковчежец, що має з одного боку ікону Божої Матері, а з іншого ікону Спасителя або Святої Трійці. У нього іноді вважали частку мощей святих.

Панагія, що носиться єпископом на грудях, нагадує йому, що він повинен постійно мати в своєму серці Господа і Заступницю перед Богом Матір Божу. Для цього у нього повинно бути "серце чисте і дух правий". Панагією іноді нагороджували архімандритів.

? Хрест. При хрещенні хрест покладається на кожного християнина в знак того що він став послідовником Христа. Цей хрест звичайно носиться під одягом. Священнослужителі ж носять особливий хрест поверх одягу для постійного нагадування, що ними не тільки повинні носити Господа в своєму серці, а й перед усіма Його сповідувати. Хрест носять не тільки єпископи, але і пресвітери.

? Мітра(Грец. ????? «пояс, пов'язка», в розширеному смислеозначает пов'язку, діадему, вінець. У богослужбових книгах митра іноді називається "шапкою" (Чиновник). Митра царський прикраса; дається вона священнослужителю тому, що він в служінні зображує Христа як Царя Слави.

? Мітра знак влади, яка дається служителю Церкви.

? Крім того, митра нагадує про терновому вінці, який був надітий на голову Спасителя, і про те государеві яким була оповита голова похованого, походить від труни Христа Життєдавця.

? Митра усвояется архієрейського сану в наслідування старозавітним первосвященикам, що носив на голові кидар.

? Мітра дається також архимандритам, вона є і нагородою протоієреїв.

· мантія(Грец. ?????? - «вовняний плащ») -верхній одяг ченців, що не має рукавів і покриває все тіло, крім голови; цим виражається:

1. всепокривающая сила Божа, а також строгість, благоговіння і смирення чернечого життя;

2. у ченця ні руки, ні ноги, ні інші частини тіла не живі і не вільні для мирської діяльності, але все мертві; вільна у нього тільки голова, спрямована до Бога, мудрує і думати про Божественне.

У стародавній Церкві мантії носили всі християни. Існував такий звичай: чоловік, відрікається від служіння идольского і брав християнство, знімав з себе одяг, гідність і чин, придбані в язичництві, і замість колишньої одягу звичайно надягав на себе відмінну від язичницьких довгий одяг, відому під ім'ям Паллію, Що означала ганебне становище і смиренність. Тертуліан в книзі про пале каже: "Звідси походить насмішка язичників над християнами, він з почесною одягу перейшов в одяг знехтувану". З плином часу цей одяг збереглася тільки у ченців.

Архієрейська мантія відрізняється від чернечого. Якщо мо-нашеская мантія чорна, то архієрейська лиловая або інших кольорів; на ній є:скрижалі і джерела.

· Скрижалями називаються чотирикутні плати кольорової матерії, нашивали на верхні і нижні краї мантії. Вони зображують Старий і Новий Завіт, звідки священнослужителі повинні черпати вчення.

· Джерелами ж називаються стрічки білого та червоного кольору, нашивали уздовж мантії; вони зображують собою струменя вчення, що минає з двох Завітів і проповідує єпископом.

Всі священні облачення освячуються особливою молитвою і окропленням святою водою, і священнослужителі надягають їх з молитвою, благоговінням і цілуванням. Своїм чудовим краєвидом і чистотою вони нагадують священнослужителям про святість взятого ними на себе служіння.

Крім згаданих шат, при здійсненні архієреєм богослужіння вживаються наступні предмети:жезл, Орлеці, рипіди, дикирій і трикирій.

· Архієрейський жезл має спеціальний електронний пристрій: верх його увінчується хрестом; під хрестом є рукоятки (або ріжки), що мають іноді вид змієподібних голів; до жезла зазвичай привешивается плат, так званий судок. Жезл дається архієрею в знак його влади над підлеглими йому і батьківського його управління своєю паствою."Жезл, Каже Симеон Солунський, означає владу Святого Духа, затвердження Кабміном і порятунок людей, силу путівники, що не підкоряється карати і знаходяться частці збирати до себе "(Нов. Скрижаль).

Змієподібні головки на палиці знаменують мудрість архіпас-Тирський діяльності, а хрест є символ перемоги, утвердження християнської віри, що показує, що архієрей повинен пасти своє стадо в ім'я і славу Христа.



III.3 Облачення пресвітерів | Основні підходи до методів побудови захищених інформаційних систем

I.1 Внутрішній притвор | З) Іконостас | I.3 Вівтар і його приналежності | Св. Престол. | II.1. єпископ | II.3. Третю ступінь священнослужителів складають диякони, в чернецтві ієродиякона. | III. Про священних шатах і вбраннях |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати