На головну

IX. Любов до ближніх

  1. I. Чи є любов мистецтвом?
  2. Б) Плідна любов і мислення
  3. Б-любов і Д-любов.

Почуття любові до ближніх притаманне кожній людській душі, але, як і всі інші почуття, природна любов перекручена гріхом. Святитель Ігнатій пише: «У яких виразках - наша любов природна! Яка тяжка на ній виразка - пристрасть! Володіє пристрастю серце здатне до всякої несправедливості, до всякого беззаконня, аби задовольнити болючою любові своєї ».

Природна любов прагне доставити коханому земне благополуччя, все духовне і вічне їй чуже. Природною любов'ю керує плоть і кров, які в свою чергу дуже легко можуть бути збудливість знедоленими духами. У природному любові немає сталості, вона може зайнятися дуже сильно, але нерідко після короткого часу легко звертається в огиду і навіть ненависть. У період свого найвищого розвитку природна любов хоче безмежно володіти об'єктом своєї любові і, якщо не досягає бажаного, буває здатна на численні нерозумні вчинки і навіть злочини. За словами єпископа Ігнатія, «природна любов виражалася і кинджалом».

Природна плотська любов не варта називатися любов'ю, тому що вона нічого не має спільного з істинною любов'ю до ближніх, заповіданої Христом Спасителем в Його Євангелії. «Любов, ... відображена падінням, не варта називатися любов'ю: вона - спотворення любові, вона ... ворожа любові святий, істинної», - говорив Владика. Наказую перед Богом не має ціни плотська, природна любов до ближніх, вона відкидається Господом як дар непотрібний. Тільки любов, почерпнута в Євангелії, любов свята і духовна, гідна називатися любов'ю і приймається Богом як дар сприятливий.

Для здобуття дійсної любові потрібний відкинути, умертвити в собі природну любов і приступити до життя за євангельськими заповідями. «Приступимо до Євангелія ... - запрошує святитель Ігнатій всіх християн, які прагнуть мати до ближніх справжню любов, - подивимось в це дзеркало! Дивлячись у нього, скинемо ризи старі, в які зодягнулися нас падіння, прикрасити ризою новою, яка приготовлена ??нам Богом ». Виконання євангельських заповідей позбавляє людину від гріховного полону і призводить під керівництво Святого Духа. Який навчає істинної, святої любові до ближніх.

Справжня любов до ближніх має підставою віру в Бога. Вона вся в Бога, так як Бог є любов (Ін. 4. 16). У ближньому християнин любить Христа, бо Спаситель «благоволив таємниче зодягнутися в кожного ближнього нашого, у Христі Бог».

Духовна любов виконана простоти і віри ближнім, в ній немає підозрілості і ревнощів; сталість і мудра розважливість - неодмінні якості її.

Шлях до досягнення духовної любові до ближніх многотруден і пов'язаний з подвигом викорінення з людського єства гріха в усьому його розмаїтті.

Справжня любов до ближніх не може миттєво засяяти в серце християнина. Як при досягненні будь-якої християнської чесноти, так і при набутті любові до ближніх є певна послідовність. Спочатку необхідно відкинути ворожнечу, злопам'ятність, гнів, осуд і всі ті почуття, які протилежні любові. Потім потрібно, підкоряючись Євангелію, навчитися молитися за ворогів, благословляти клянеться, робити добро тим, хто ненавидить і прощати ближнім все, що вони зробили поганого нам. Що виконати всі перераховані євангельські заповіді не тільки на словах, але і в житті, потрібен багаторічний подвиг самозречення. «Пожертвуй всім, - пише Владика, - для виконання євангельських заповідей. Без такого пожертвування не зможеш бути виконавцем їх ». Той, хто бажає досягти істинної любові до ближніх повинен перш за все відкинути самолюбство і догоджання, які зміцнюють в людині природну любов.

Самолюбство - спотворення любові до самого себе. Той, хто не має до себе духовної любові, не може і ближнього полюбити духовно.

Людиноугодництво - спотворення любові по відношенню до ближніх. Воно, як і самолюбство, є «сумним самозакоханість», і, взяла гору серцем людини, робить його нездатним до істинної любові. Тільки рішучий відкидання цих вад відкриває шлях до досягнення духовної любові. Подвиг викорінення зі свого серця самолюбства і догоджання пов'язаний з багатьма зусиллями людської волі. Гріховне єство запекло відстоює всі свої порочні навички. Єпископ Ігнатій, вживаючи слова святого первомученика і архідиякона Стефана, каже, що серця наші, подібно сердець наших прабатьків, «повсякчас противляться Святому Духу» (Діян. 7. 51), і нерідко необхідна люта боротьба для викорінення гріховних почуттів. У цій важкій невидимої боротьби очищення свого серця за кожну перемогу Господь нагороджує подвижника духовною втіхою, скуштувавши яке, він впевненіше продовжує розпочатий подвиг боротьби з засвоїти людству падінням. «Прискорені перемоги, - пише святитель Ігнатій, залучають прискорене відвідування і розраду благодаті; тоді людина з ревністю починає зневажати своеугодіе і свавілля, прагнучи шляхом заповідей до євангельського досконалості ... », до досягнення духовної любові.

Плотського людині, яка не оновленим ще благодаттю Духа Святого, дуже важко викорінити зі свого серця все прояви природної любові. Щоб досягти цього, потрібно мати тверду віру в Бога і віддатися всеблагої волі Божої; і не тільки зрадити цієї волі самого себе, але і всіх своїх ближніх, і в Бога намагатися полюбити їх. Владика Ігнатій радив своїм пасом не зупиняти в собі почуттів прихильності до ближніх, але бути «провідником їх до святого, чистого неба!» Якщо християнин, звертаючись до Бога, буде говорити про коханих своїх: «Боже! Вони - Твоє надбання, Твої створіння! Твоє Тобі належить, а я - що? Короткочасний мандрівник на землі, раптово на неї є і раптово з неї зникає », то він поступово у лікується від самолюбства і пристрасті до ближніх і стане здатним до чистої любові до ближніх - любові в Бога.

Крім цілковитого перекази своїх ближніх волі Божої, утворення істинної любові сприяє і глибоке внутрішнє, а не зовнішнє повагу до кожної людини як образу Божого. «Віддай шану ближнього як образ Божий - повагу в душі твоєї, невидиме для інших, явне лише для совісті твоєї ... платіть повагу ближнього, без різниці віку, статі, стану», - радить богомудрий архіпастир. Від внутрішнього поваги до образу Божого - людині - поступово в серце християнина з'явиться любов, причиною якої буде не кров і плоть, а Бог.

У всі часи християни, які досягли досконалості, мали в своєму серці любов до всіх людей, без різниці добрих і злих. У самому явному грішника, позбавленому слави християнина, вони вміли бачити хоча і затьмарений пороком, але все ж образ Божий, і його вони почитали любов'ю. Єпископ Ігнатій говорив: «Якщо образ Божий буде вкинуто в полум'я пекла, і там я повинен вшанувати його, яке мені діло до полум'я, до пекла! Туди вкинуто образ Божий по судом Божим: моя справа зберегти повагу до образу Божого і тим зберегти себе від пекла ».

Святитель закликав надавати глибоку повагу всім людям, незважаючи на їх зовнішнє становище та стан. Сліпі, прокажені, пошкоджені розумом, немовлята, кримінальні злочинці і язичники - всі вони є образом Божим і тому гідні любові. Людські немочі і недоліки, якими б великими не були, для істинного християнина вони ніколи не можуть затулити образу Божого в людині.

До всіх людей, і особливо до християн, повинен ставитися з глибокою повагою кожен член Святої Церкви. У християнина він віддає шану Христу. Господь Сам благоволив все, зроблене ближнім в ім'я Його, приймати як дар Йому Самому. «Еже створите меншому цих братії Моїх, Мені зробите», - заповідав Христос (Мф. 25. 40).

Євангеліє заповідає любити не тільки ближніх - рідних, друзів, але мати це ж святе почуття і до своїх ворогів. «Любіть ворогів ваших, благословляйте кленущія ви, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, що творять вам напасти, і ізгонящія ви» (Мф. 5. 44), - цей заклик Самого Господа звернений зі сторінок Святого Євангелія до всіх християн.

Любов до своїх ворогів незрозуміла для плотського розуму, і тільки християнин, освічений благодаттю Святого Духа, може не тільки теоретично, але і дослідно досягти успіху в цій заповіді.

У життєписі єпископа Ігнатія вже говорилося, що Преосвященний досяг такої досконалості, що міг дивитися на своїх ворогів, як на святих ангелів, тому його думка про любов до ворогів має особливу важливість. Владика вважав, що Євангеліє наказує нам любов до ворогів «не сліпий, що не безрозсудну, але освячену духовним міркуванням». Євангеліє говорить про любов до ворогів, але в ньому ж повелевается їм не звірявся ворогам і бути з ними дуже обережними. Спаситель, застерігаючи Своїх учнів, а в їх особі і всіх Своїх послідовників, сказав: «Се, Аз посилаю вас як овець посеред вовків: будите убо мудрі яко змія, і цілі яко блакитних. Почуйте ж від людей: зрадимо бо ви на сонми, і на збіговиськах їх біют вас ... і будете ненавидять усіма імени Мого ради ... »(Мф. 10. 16, 17, 22). У цих словах Господа владика Ігнатій спра ведливо бачить припис обережного і, по можливості, мудрого ставлення до своїх ворогів.

У чому ж тоді повинна проявлятися любов до своїх недругів? На думку велелюбного архіпастиря, любов до ворогів повинна проявлятися в прощення завданих ними образ, в молитві за них, в благословенні їх, в хороших словах про них, в подяки Богу за завдані ворогами напасті, деланием їм добра, «благодаті тієї, якій може сягати до куштування тілесної смерті для порятунку ворогів ». Приклад всесовершенного любові до ворогів явив Сам Спаситель світу Ісус Христос.

В одній з проповідей єпископ Ігнатій в зразок люб-ви до ворогів призводить святого первомученика і архідіако на Стефана, який, побивають камінням, молився за своїх вбивць (Діян. 7. 60). «Палав ... священним вогнем святий первомученик Стефан, - сказав Владика. - ... Далі були удари смертоносні, від лютості їх упав Стефан напівмертвим на коліна, але вогонь любові до ближнього в хвилини розлуки з життям ще жвавіше запалився в ньому ... Останнім рухом його серця було - рух любові до ближніх, останнім словом і ділом була молитва за вбивць своїх ».

Єпископ Ігнатій вчив, що не тільки до ворогів, але і до друзів любов повинна бути освячена духовним міркуванням. Любити друзів потрібно у Христі, щоб Христос був любимо в ближньому, а ближній був любимо як створіння Боже.

Християнин, який любить в ближніх Христа, матиме до всіх рівну любов. Святитель Ігнатій в одному з листів запитує: «Невже любов до ближнього має бути чужа будь-якої різниці? »- І сам же вирішує це питання, привівши в приклад святих угодників Божих. Святі, стверджує Владика, мали до всіх рівну любов, але особливо любили тих, хто проводив благочестиве життя. Наставники мали велику прихильність до тих пасом, в яких бачили ревнощі і повне послух. Наставляти завжди мають велику любов до тих наставникам, в яких вони бачать живий приклад повчання і велика кількість духовного розуму. На думку Владики, «любов, що віддає належну ціну людям за ступенем їх благочестя, разом з цим дорівнює до всіх, тому що вона у Христі і любить у всьому Христа. Інший посудину вміщує це духовний скарб більше, інший менше. Скарб - одне! »Єпископ Ігнатій постійним подвигом самозречення погасив в собі тілесну любов до ближніх, тому його ставлення до близьких до нього людей було сповнене щирої євангельської любов'ю. Він високо цінував дружбу, вважав її великим даром Божим. «Друзів мені дав Бог, - писав Преосвященний, - цю мзду прийняв я від Всевишнього за думка самовідданості, якою послідував з днів юності моєї». В основі своїх відносин з друзями єпископ Ігнатій мав Христа, і тому міцна і спасенну була його дружба. «Тільки та дружба істинна і міцна, яку засновує і скріплює Христос», - наставляє Святитель.

Єпископ Ігнатій вважав, що успіх в любові до ближніх, коли воно в Бога, не має кінця. Справжньою любов'ю до ближніх неможливо насититися, тому що живить її безмежний Бог. «Вогонь кохання вимагає багато їжі для того, щоб він міг постійно збільшуватись, - свідчить Владика, - коли живить його Бог - він невпинно посилюється, немає йому межі, але коли надано живити його людині самим собою - скоро збідніє їжа для вогню, вогонь потьмяніє , згасне ».

Справжня любов до ближніх приносить християнину найбільше духовне задоволення і уподібнює його обителей раю, бо вона (любов) є «печаль душі, здатної для неба».

Хто сподобився духовної любові до ближніх, дослідно пізнає огидність плотської любові, щиро приносить покаяння в тому, що спочатку мав її, і прагне зігрівання в собі любові святий ніколи не повертатися до любові природною.

Справжня любов до ближніх, як і уважна молитва, є ознакою досконалості християнина.

«Улюблений брате! - Закликає всіх християн єпископ Ігнатій, - шукай розкрити в собі духовну любов до ближніх: увійшовши в неї, ввійдеш в любов до Бога, до брами воскресіння, у браму Царства Небесного ».

З повного зібрання творів Святителя Ігнатія Брянчанинова. Том 5. Духовне життя мирянина. Частина 1.

Увага миряни: не читайте святоотеческие писання адресовані монахам! Про це застерігає і пояснює сам святитель Ігнатій Брянчанінов в вище зазначеній частині 1.

http://www.lib500.com/link/christianity/poln_sobr_soch_bryanch_5.zip

 



Н. Н. Гончаровa | Глава перша
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати