На головну

патристика

  1. Апологетика і патристика (III-V ст.)
  2. Апологетика, патристика і схоластика як етапи розвитку середньовічної філософії.
  3. Класична патристика
  4. Патристика. Теологія християнства Августина Аврелія
  5. християнська патристика

Перша фаза формування християнської філософії починалася ще в стародавні століття, коли становящаяся християнська релігія стикалася і перепліталася з філософськими системами пізньої античності. Це період так званої «патристики».

Патристика - це вчення «отців церкви», тобто перших християнських мислителів II-VIII століть. Її відрізняє орієнтація на містику, як правило, недовіра до розуму. Патристика критично ставиться до античної спадщини, однак за своєю суттю вона є християнськи переосмисленим неоплатонізму.

Історія патристики може бути представлена ??двома етапами розвитку. На першому були закладені основи християнських догматів з утворенням єдиної християнської церкви, закінчується він Нікейським собором (325 р). Другий етап пов'язаний з розробкою догматики і філософії, зокрема в творчості Августина Аврелія.

З тієї ролі, яку патристика грала в суспільстві, її можна розділити на апологетику (переважала на Заході) і систематику (переважала на Сході).

апологети(Від грецького «апологія» - захист) - християнські мислителі II століття, які зверталися зі своїми трактатами до правителів і освіченим людям із захистом християнського вчення, яке в перші століття свого існування піддавалося нападкам з боку язичництва і єретиків. Багато з них були противниками елліністичної культури як культури язичницької і аморальною. Таким противником був і найбільш відомий мислитель даного періоду Квінт Септимій Тертуліан (160-230 рр.). Захищаючи християнську церкву від римської влади і єретичних спотворень, він наполягав на нез'єднувальності філософії та релігійної віри, Протиставляв божественне одкровення - розуму, християнську віру - античної науці. Самостійні пошуки людським розумом істини зайві, Оскільки існує Біблія. Знаменитий принцип Тертуліана «вірую тому, що абсурдно» грунтувався на розумінні віри як вищої сили і готував грунт для підпорядкування філософії теології.

Однак на зміну цієї позиції приходить інша: розсуд єдності християнства і філософії, християнство вважається завершенням елліністичної філософії. Цю точку зору послідовно проводили філософи Олександрійської богословської школи (Тит Флавій Климент, Оріген). Спираючись на це філософії і релігії, вони могли не тільки захищати християнство від язичників, але і звертати їх до християнської віри.

систематики - перші християнські мислителі, що зробили спроби систематизувати християнські погляди, що неможливо було зробити без використання античної філософської спадщини. Таку роботу виконали в IV столітті каподдакійскіе «батьки церкви» (Василь Великий, Григорій Ніський та ін.).

Августин Аврелій

Найбільш видатним мислителем періоду патристики вважається Августин Аврелій (354-430). В молодості він був викладачем риторики, вважав християнство релігією неосвічених людей, проте в 32 роки прийняв християнську віру і згодом став одним з «батьків церкви». Серед його творів - перша в історії європейської літератури «Сповідь», в якій він розповідає історію свого життя і історію свого звернення до Бога, до віри. Завершує «Сповідь» філософське «запитування», звернене до Бога, в ході якого Августин Аврелій висловлюється щодо основних проблем свого філософського світогляду.

Філософія Августина Аврелія представляє християнське переосмислення філософії Платона. «Світ ейдосів» Платона стає у Августина ідеями в розумі Бога. Матеріальний світ, як і «світ речей» у Платона, є недосконалим втіленням божественних ідей.

Августин протиставляє Бога і створений ним світ. Бог є буття, А матеріальний світ спрямований до небуття. Бог є вищою сутністю, абсолютом. Він - єдиний, існування якого не залежить ні від чого. Існування всього іншого залежить від Божої волі. Без Бога не можна нічого не зробити, не можна нічого пізнати. Бог вемогущ, немає долі - є божественне провидіння. Бог не тільки створив світ, а й постійно продовжує його творити. З принципу про первинність Бога випливає і положення Августина про перевагу душі над тілом, волі і почуттів над розумом. Сутність людини, його богоподобие укладені в свободу волі.

Спрямованість до Бога природна для людини, так як Бог є вище благо і причина всякого блага. Бог є також особистість. Августин закликає людей не прив'язуватися серцем ні до чого матеріального, смертному, а тільки використовувати це. Навіть любов людини до людини розглядається Августином як неістинна, незавершена і неусвідомлена любов до Бога. Будь-яка любов є, насправді, любов'ю до вічного, абсолютного Бога.

Пізнання істини є богопізнання. Оскільки творцем всіх ідей є Бог, людина лише сприймає божественні ідеї. Людині лише здається, що він отримує знання з зовнішнього світу, насправді, він узревал їх в глибинах власного духу. Віра вище знання, проте віра і розум взаємно доповнюють один одного: «розумій, щоб вірити і вір, щоб розуміти». На відміну від своїх попередників, Августин бачив джерело віри не тільки в Біблії, але і в церкві.

Як і багато християнських мислителів, Агустін Аврелій стикається з проблемою теодицеї. Ця проблема актуальна не тільки для середньовічної філософії, але і для всієї релігійної філософії в цілому: релігійні філософи нашого століття теж повинні розв'язати цю проблему для себе. Суть проблеми: якщо Бог добрий і всемогутній, то чому в світі є зло? Якщо його доброта не в силах подолати зло, значить, він не всемогутній? Якщо ж він всемогутній, але не перемагає зла, то, може бути, він не добрий?

В основі середньовічної теодицеї лежить вирішення цієї проблеми, дане Августином Аврелієм: зло не існує самостійно, зло - це відсутність (нестача) добра. Бог присутній в цьому світі, але не абсолютним чином: Бог досконалий, занепалий світ - недосконалий. Треба дякувати Богові за той світ і добро, що є, завдяки йому, в цьому світі. Але за зло в цьому світі Бог не відповідає: витоки зла - в недосконалості світу, в недосконалості людини. У кінцевому рахунку, християнська філософія покладає відповідальність за зло на людину, яка піддався на спокусу диявола і перебуває тепер в занепалий стані.

 



Попередня   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   Наступна

Філософські ідеї Упанішад | Школи індійської філософії. Загальні ідеї ортодоксальних шкіл | буддійська філософія | Соціокультурні умови виникнення філософії | конфуціанство | даосизм | ВІДРОДЖЕННЯ | Релігія і філософія | Простір і час | Уявлення про Бога |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати