загрузка...
загрузка...
На головну

Апологетика і патристика (III-V ст.)

  1. апологетика
  2. Апологетика, патристика і схоластика як етапи розвитку середньовічної філософії.
  3. Класична патристика
  4. патристика
  5. Патристика. Теологія християнства Августина Аврелія
  6. християнська патристика

апологетика(Від грец. apologia - Захист) - це раннехристианское філософську течію, що захищало ідеї християнства від тиску панівної язичницької ідеології. Апологети обгрунтували можливість існування філософії на основі християнського віровчення. Піддавалося гонінням влади, християнство перших століть потребувало теоретичної захисту, здійсненої апологетикою. Найбільш відомим представником апологетики був Юстиніан Мученик.

Слідом за апологетикою з'являється патристика (Від лат. Pater - батько) - філософське вчення «отців церкви». У творах "батьків церкви» були викладені основні положення християнської філософії, богослов'я, вчення про церкву. Цей період характеризується розробкою цілісних релігійно-спекулятивних систем. розрізняють західну і східну патристики. Найбільш яскравою фігурою на заході вважають Августина Блаженного, на сході - Григорія Богослова, Іоанна Златоуста, Максима Сповідника. Відмітна особливість візантійської (східної) філософії полягає в тому, що вона використовує грецьку мову і тим самим більш органічно пов'язана з античною культурою, ніж латинський Захід.

Августин Блаженний уплинув на середньовічну філософію. Августин прийшов до християнства через маніхейство (релігійно-філософське вчення, що з'явилося на Близькому Сході в III в., Яка вважала добро і зло рівновеликими началами) і неоплатонізм, під впливом яких о »знаходився в молодості. У своєму вченні Августин поєднав основи неоплатонической філософії з християнськими постулатами. Бог, по Августину, - причина всього. Бог створив світ і продовжує його творити: На основі ідей неоплатонізму Августин розробив в християнському богослов'ї філософську проблему теодицеї (від грец. theos - Бог і dike - Справедливість) - проблему існування зла в світі, творимом Богом. Добро - це прояв Бога на землі, вчив Августин, зло - це недолік добра. Зло на землі виникає через віддаленість матеріального існування від свого ідеального образу. Втілюючи в собі божественний образ предметів, явищ, людей, матерія в силу своєї відсталості спотворює ідеал, перетворюючи його в недосконале подобу.

В теорії пізнання Августином була проголошена формула: «Вірую, щоб розуміти». Ця формула не означає відмови від раціонального пізнання взагалі, але стверджує безумовний примат віри. Головною ідеєю вчення Августина є становлення людини від «старого» до «нового», подолання себелюбства в любові до Бога. Августин вважав, що порятунок людини - в приналежності до християнської церкви, яка є представником «граду Божого на землі». Августин розглядав два протилежні види людської діяльності - «град земний», тобто державність, яка заснована на любові до себе, доведеної до абсолюту, презирства до Бога, і «град Божий» - духовну спільність, яка заснована на любові до Бога, доведеної до презирства до себе. За Августином, Бог є найвище благо, а душа людська близька Богу і безсмертна, вона досконаліше, ніж тіло. Перевага душі над тілом вимагає, щоб Людина дбав в першу чергу про душу, пригнічуючи чуттєві насолоди.

Августин висунув проблему свободи особистості, Оскільки він вважав, що суб'єктивно людина діє вільно, але все, що він робить, робить через нього Бог. Заслуга Августина в тому, що він вперше показав, що життя душі, життя «внутрішньої людини» є щось неймовірно складне і навряд чи до кінця визначити. Філософське обгрунтування християнства він намагався знайти в філософії Платона, відзначаючи, що ідеї Платона - це «думки творця перед актом творіння». Августин є родоначальником напрямку неоплатонізму в християнській філософії, яке панувало в Західній Європі аж до XIII ст.

Філософські ідеї викладені в творах Августина: «Про істинної релігії», «Про град Божий», «Сповідь», «O трійці» та ін., Які стали теоретичною основою ідеології християнства.



Попередня   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   Наступна

Методичні рекомендації для викладача | світоглядна функція | Гносеологічна функція. | Методологічна функція. | Інтеграційна функція. | прогностична функція | структура філософії | генезис філософії | Тема 6. Філософія середньовіччя (1 година.) | Період формування схоластики (5 - поч. 12 ст.) |

загрузка...
© um.co.ua - учбові матеріали та реферати