На головну

Патристика. Теологія християнства Августина Аврелія

  1. виникнення християнства
  2. ВИНИКНЕННЯ ХРИСТИЯНСТВА
  3. зародження християнства
  4. Значення прийняття християнства
  5. катафатіческого ТЕОЛОГІЯ
  6. Криза полісних цінностей. виникнення християнства
  7. Нові вороги християнства

У літературі прийнято ділити середньовічну філософію на два періоди - патристики і схоластику.

Патристика (від лат. Pater - батько) - вчення засновників богослов'я. Це відбувалося в період з I по VIII століття.

Виникає патристична філософія, тобто вчення отців церкви, теоретиків богослов'я. Вони висловлювали своє розуміння релігійних проблем, вдаючись до методів філософії (логічні міркування, зіставлення протилежностей і т.п.).

Одним з перших засновників патристики в літературі називають Квінта Тертелліана (160-220 рр. Н.е.). Він народився в Карфагені, отримав чудову наукову освіту і став адвокатом; у віці близько 35 років він став проявляти себе на терені літературної діяльності з питань християнства і став на чолі що утворився навколо нього кружка однодумців. Тертуліан обгрунтував вчення про святу Трійцю. Суть цього вчення така: кожна з трьох осіб є Бог; всі три особи теж є Бог. Вони розрізняються як Особи, але їх троичность єдина як субстанція. Це положення дозволило протистояти аріанцам - однієї з впливових сект в християнській церкві. Але вчення Тертуліана не містило вказівок на внутрішнє життя Трійці. ітем самим представлюлось обмеженим. У трактуванні самих осіб - Бога, Сина, Логосу - Тертуліан виходив з того, що на початку Бог був один і розмірковував наодинці з собою, тоді він був єдиною особою. Але в той момент, коли він побажав відкритися, він прорік з себе творче слово - до світу і для світу, і цим словом став Логос - реальна істота. Від Отця і Сина ще стався Дух. Він теж є самостійне істота, "заміщає Сина сила". "Логос так ставився до Отця, як промінь до Сонця, ключ до джерела, як стовбур до кореня". Логос, таким чином, передує світу, але він був не від вічності, а тільки для світу, а прийде час, коли "Син знову підніметься до Отця". Тертуліан зберіг точку зору грецької філософії на Логос, але він пов'язав його з Ісусом.

У джерелах із середньовічною філософії Тертулліану приписують таке категоричне судження: "Вірую, бо це абсурдно". Тим часом наголошується, що таких слів в точності у нього в джерелах немає, але є щось, що може бути витлумачено саме так, і не інакше. Ось що писав Тертуліан: "Син Божий помер - це цілком вірогідно, тому що це безглуздо. Похований, він воскрес - це вірно, тому, що неможливо". У цих судженнях міститься логіка крайнього протиставлення розуму і віри; як видно Тертуліан вбачає їх принципову несумісність, і тим він як би веде богослов'я в сторону від філософії. Нижче ми бачимо, що така позиція не завжди розділялася його послідовниками.

Одним з батьків церковної науки був Оріген (182-251 рр н.е.). Він народився в Олександрії, початкову освіту і виховання отримав від свого батька - викладача християнського училища. Після досягнення 20 років Оріген став учителем Олександрійської школи, потім здійснив подорож до Риму і в Аравію, а пізніше - В Грецію і на Схід. За своє життя Оріген придбав не тільки популярність, а й зазнав неодноразові гоніння і навіть тортури, від яких, як припускає, він помер.

Оріген говорить, що Бог незбагненний і безтілесний, вічний і не схильний до зміни. Він - початок всього. Але при цьому Бог думки сам себе (він є розумна і пізнає себе особистість). Представлений в трьох іпостасях (сутності).

«Три іпостасі і одна Трійця» - ця формула в перший раз виголошена Оригеном. Вона стала невід'ємним надбанням церковного богослов'я. У кожного з Трійці своя функція. Батько є принцип сущого, Син - розумного, Дух - священного. Святий Дух є перехід до повноти духів і ідей, створених через Сина. Тільки Отець, Син і Дух - три божественні і чисто духовні істоти вільні від всякої матеріальності.

Те, що стоїть нижче Трійці - це духи, вони матеріальні. У своєму прогресі духи повинні дійти до певного постійного, відповідного їх призначенням стану, щоб поступитися місцем новим творінням. Але духи впали в лінощі і непослух. Щоб очистити їх і був створений цей чуттєвий світ. У ньому духи як би полягають в різні тіла: найгрубіші стають дияволами, найбільш тонкі - ангелами, середні ж - людьми. Сенс життя людини полягає в тому, щоб під керівництвом Бога в боротьбі подолати і знищити зло. Оскільки цим керує сам Бог, це можна здійснити, і тому є підстави вважати Орігена оптимістом. Що стосується людини, то він, по Оригену, складається з духу, душі і тіла. Гріховність його випливає з земного стану, і в той же час вона є продукт людської свободи.

Як же Бог допомагає людям подолати гріховність? Він робить це через природний закон, через Моїсеєв закон, а потім через Євангеліє. Але дійсний помічник людей - Логос. Він присутній в людині через його душу; запорукою порятунку душі вважається віра. Зрештою, стверджував Оріген, все духи врятуються і настане нова світова епоха.

Такі в короткому викладі ідеї Орігена. У середині VI ст. на Вселенському соборі в Константинополі вони були визнані єретичними, а сам Оріген був підданий анафемі.

Становлення християнської патристики неможливо уявити без участі платонізму в ній. Це вплив здійснилося через школу неоплатонізму, останню велику філософську систему західної античності. Основоположником її був Плотін (203-270 рр. Н.е.), він народився в римській провінції Єгипту в м Ликополе; навчався філософії, з метою ознайомлення з філософією персів і індійців, брав участь у військовому поході Гордиана III; потім опинився в Римі, де і заснував свою школу і очолював її ст протягом 25 років. У числі учнів школи були сенатори і навіть сам імператор Галлієн.

Гребель постає перед нами як тлумач ідей Платона, але не всіх ідей, а тільки тих, які могли бути будь-яким чином асоційовані в нову реальність.

В історії християнської патристики в IV-V ст. н.е. з'являється фігура, якій судилося стати чи не в центрі духовного життя середньовіччя.цеАврелій Августин (354-430 рр),відомий як єпископ з Гиппона (місто на Півночі Африки, який не зберігся). Він народився в м Тагасте (на території сучасного Алжиру), в молоді роки вів безтурботне життя забезпеченої людини, але потім долучився до філософськими релігійним ідеям і прийняв рішення присвятити себе релігії - про це він щиросердно і докладно розповідав у своїй "сповіді", Яка може розглядатися як досвід автобіографії епохи середньовіччя. Августин систематизував християнський світогляд. Він відомий як людина рішучих ідей і вчинків; про це говорять факти: бажаючи присвятити себе Богу, він відмовився від дружини і сина, а в більш пізній період свого життя здобув репутацію гонителя єретиків, попередника інквізиції середньовіччя.

Августин вважав Платона джерелом християнських ідей. Своє ж відношення до філософії він визначив так: "Істинний філософ є любитель Бога". З посиланням на Платона Августин висловив своє уявлення про світ: "Бог придумав не тільки цей видимий світ (небо і землю), але і будь-яку взагалі душу, і душу розумну і мислячу, яка і душа людська, сполученням свого незмінного і безтілесного світла, робить блаженною ". У цьому бачиться як основоположний принцип теоцентризма - Бог знаходиться в центрі світу і його творіння. Бог по Августину, є Особистістю, що створила кінцевий світ в людині. Він повністю підпорядкував долю своєї волі, і вона стала провидінням, промислом Божим. Бог поза часом, а світ (і людина, і суспільство) мають початок і перебувають в русі від минулого через сьогодення до майбутнього.

Етичною нормою для людей має бути постійне прагнення до Бога, тобто до добра. В основі історії людства по Августину лежать два царства - Боже і Земне. Перше складають ті, хто виконує розпорядження Церкви і заповітам її батьків - їх меншість. Серед них Августин називає пророків, ангелів, патріархів, а також тих християн, хто жив у покорі і молитвах - всі вони складають Град божий, тобто Церква, або Боже Царство. Земний Град, або Земне Царство, складають занепалі ангели, язичники, вероотступники, єретики, невіруючі, тобто загрузли в гріховності. Їх більшість. Протиставлення двох Царств носить моральний характер, отже, сенс історії Августин бачить в прагненні людей до моральної досконалості на основі християнських заповідей. Афоризм Августина: "Коли людина живе по людині, а не по Богу, він подібний до дияволові". Історична концепція Августина містить ідею протистояння двох начал - добра і зла, усунення антагонізму між ними і є кінець історії.

Августин виступав за примирення віри і розуму. "Вір, щоб розуміти", - ось його ключова формула.

 



Попередня   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Наступна

Філософські аспекти буддизму. | Концепція пізнання. | Книга змін ». | Соціально-філософські ідеї конфуціанства і легізму. | Основні етапи розвитку античної філософії. | Мілетська школа. | Елейський школа. | Античний атомізм. | Школа софістів. | Епікуреїзм. |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати