Головна

Августин

  1. Августин Блаженний про Бога.
  2. Основні положення філософії Августина Блаженного і його головні твори.
  3. Патристика. Теологія християнства Августина Аврелія

Августин (354-430) народився в Північній Африці і прийшов до християнства через маніхейство - релігійне вчення, що виникло в Ірані, скептицизм і неоплатонізм. Маніхейство і більшою мірою неоплатонізм знайшли відображення в філософських творах Августина.

Августину належить обґрунтування необхідності церкви в трактаті «Про град Божий». Перебуваючи під впливом Платона, Августин трансформував його уявлення про два світи - світ ідей і чуттєвому світі - в уявлення про «двох градах» - град Божий і граді Земній. На відміну від світу ідей Платона град Божий є щось що знаходиться і зміцнюється на самій землі і стає церквою. Августин, таким чином, обгрунтував необхідність церкви, конкретно Римської католицької церкви.

Найважливіше питання, який намагався вирішити Августин, - про співвідношення долі і вільної волі людини. Це питання виникло з тих часів, коли розвинулися астрологія, різні форми ворожінь, визначень характеру і т.д. Етичні слідства з нього викликали різкі суперечки між стоїками і епікурейцями. У християнстві це питання - у вигляді співвідношення свободи волі людини і благодаті Божої (ів більш загальному плані - співвідношення релігії і моралі) - вперше осмислений Августином.

Людина має свободу волі, але вона, як все інше, дарується людині Богом в знак його прихильності, очікування вибору людиною з власної ініціативи вірного шляху. Свобода волі, однак, може відвести людини до зла, яке походить від збочення божественних задумів.

Благодать - дар Божий. Кожен отримує свій дар (талант), свій ступінь підтримки від Бога. Людина діє з власної волі, але так як в основі її лежить божественна благодать, то все заслуги - від Бога. Така думка Августина. Тому немає сенсу хизуватися своїми досягненнями і проявляти гординю, як властиво стоїків, а, навпаки, слід бути смиренним. Джерело моралі - в дусі, як і вважали стоїки, але грунтується він на усвідомленні власної гріховності. Власні заслуги людини - зло. Якщо ж вони добрі, то дані від Бога. Ми звертаємося до Бога нашою волею, що була їм, а він до нас - своєю благодаттю. «Пильнуйте й моліться, щоб не ввійти в спокусу», - проповідує Августин. Без божественної благодаті людина не здатна на великі вчинки. Користуватися земними благами, але не радіти їм - етичний принцип Августина.

Друге важливе питання, пов'язаний з попереднім, - про те, до кого звернена божественна благодать. Дається вона за певні заслуги як нагорода за доброчесне поведінка? Ні, відповідає Августин, заперечуючи тим, хто вважав, що божественна винагорода пропорційно справах людини. Благодать не може бути заплата за заслуги; це суперечить її визначення. Тоді це був би не дар, а борг. «Благодать не від діл, щоб ніхто не хвалився»1. Вона дається не в спокутування гріхів, а для праведної

Августин. Про благодаті та вільний воля. - VIII, 21.

життя і тому, кому Бог побажає (може бути, і грішникові) - як прояв любові, а не як винагороду. «Відплата за гріх - смерть»1. Покарання ж чекає людини не тут, а на Страшному Суді.

Ще одне питання - про те, звідки береться зло. Він особливо важливий в християнстві, оскільки Бог всемогутній і всеблагий. Навіщо він допускає зло в світі? Якщо він не може нічого з цим вдіяти, то він не всемогутній; якщо не хоче, то ми не всеблагий. Августин в молодості був прихильником вчення маніхеїв, послідовників проповідника Ману, який відповідно до древнеперсидской релігією - зороастризмом - стверджував, що в світі існують дві протиборчі сили, два війська - добра і зла, які знаходяться між собою в безперервній боротьбі. Як християнин, який вважав, що все відбувається з волі Бога, Августин не міг допустити, що Бог створив зло, і вважав, що воно результат вільної волі людини, який сам вибирає свій шлях у житті. Зло карається і тому необхідно для осягнення божественної справедливості.

Слідом за апостолом Павлом Августин вважав основоположними принципами християнства віру і любов. «Справи від віри, а не віра без діл»2. Все - засіб на шляху до мети - любові до Бога.

Отже, по Августину, «все, що існує, є добро». На людському рівні добро - результат вільного рішення людини. Гріх, зло - це відсутність добра, відступ від приписів Творця, неправильне вживання вільної волі, даної людині для виконання заповідей Бога.

Якщо у стоїків мораль була головною характеристикою людини і замикалася на нього, у Августина її основа переноситься в надзоряні сфери. Чи не людині розрізняти добро і зло у вищому сенсі цих слів - так можна інтерпретувати притчу про заборону Адаму і Єві їсти плоди з дерева пізнання добра і зла. Воля Бога, який вище добра і справедливості, - вище благо. Так як мораль виходить від Бога, Бог не може бути пов'язаний її нормами.

Августин став родоначальником напрямку в християнській філософії, яке панувало в Західній Європі аж до XIII ст.



Попередня   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   Наступна

Аристипп | Матерія і форма | метафізика | стоїцизм | Задоволення і страждання | скептики | Лукрецій | Епіктет | Марк Аврелій | Секст Емпірика |

© um.co.ua - учбові матеріали та реферати